Soud opět odročil žalobu na šéfa ČLK Ratha viněného z pomluvy

6. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostravský krajský soud dnes opět odročil projednávání žaloby, kterou na prezidenta České lékařské komory Davida Ratha podalo vedení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem...


OSTRAVA -

Rath podle žaloby poškodil dobré jméno zdravotnického zařízení, když loni v únoru tvrdil, že hospodaření nemocnice ohrožuje tunelování a plíživá privatizace. K vynesení rozsudku ale chyběly jen minuty.

Těsně před tím, než soudce vyzval přítomné, aby opustil jednací síň a on si mohl rozmyslet svůj verdikt, změnil právník nemocnice formu omluvy. Místo placených inzerátů požádal jen o tiskové prohlášení.

„Když komora tvrdí, že je tak chudá, tak nebudeme chtít, aby utrácela za inzeráty. Tiskové prohlášení bude dostačující,“ míní právník, který ještě před zahájením procesu stáhl žádost o finanční odškodnění.

Jan Mach, který před soudem zastupoval ČLK, po změně formy smluvy soud požádal o lhůtu na rozmyšlenou. I přes to, že na začátku prohlásil, že pro Ratha je slovo omluva v textu nepřijatelné.

„Jde o zásadní změnu, kterou musím projednat s klientem,“ vysvětlil Mach žádost o odročení. Soudce Petr Indráček obě strany vyzval, aby se pokusily o smír a do 15 dnů jej informovaly o výsledku jednání.


Prezident ČLK loni v únoru zveřejnil seznam nemocnic, v nichž komora odhalila údajné pokusy o tunelování. Podle něj převádějí výdělečné provozy na soukromé firmy a zůstává jim zadlužený majetek. Jmenoval i ústeckou Masarykovu nemocnici.

Rath na tiskové konferenci uvedl, že ústecká nemocnice se pokouší privatizovat provoz takzvané magnetické nukleární rezonance.

Proti tomu se ohradil ředitel nemocnice Jiří Madar. Masarykova nemocnice podle něj nikdy neuvažovala o privatizaci tohoto provozu, který dosud ani nemá.

„Rath tvrdil, že hospodaření nemocnice ohrožuje tunelování a plíživá privatizace.

Novinářům ČLK poskytla nepravdivé údaje a poškodila naše dobré jméno,“ řekl s tím, že osobně na prezidenta ČLK podal trestní oznámení pro pomluvu.“Vím, že bylo vzneseno obvinění, ale další informace nemám,“ uvedl ředitel.

Podle Ratha se ale v žádném z oficiálních prohlášení ČLK neobjevilo obvinění vedení nemocnice z tunelování.

„Pouze jsme chtěli na tuto hrozbu upozornit. Privatizaci, se kterou jsme nesouhlasili, mohl prosazovat například někdo z vedení krajského úřadu či firma, která chtěla pronajmout prostory a přístroj koupit,“ řekl. Přiznal, že vycházel z nedostatečných informací.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?