Soud opět projedná případ lékaře, který prý chyboval při porodu

18. 4. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Obvodní soud pro Prahu 10 dnes opět projedná případ těžkého ublížení na zdraví novorozence při porodu, ze kterého je obžalován lékař z FN Královské Vinohrady Daniel Brandejs. Prvoinstanční soud lékaři uložil za pochybení při porodu osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let.


Jeho verdikt však odvolací soud zrušil a případ vrátil k novému projednání. Požaduje doplnit dokazování o výslech znalce, jehož posudek obžalovaný při hlavním líčení předložil, a také o některé dokumenty České lékařské komory k případu.

Lékař podle obžaloby špatně odhadl situaci při porodu a dítě se jeho vinou narodilo ochrnuté. Podle obvodního soudu se Brandejs provinil tím, že jako lékař při vedení porodu nereagoval na záznamy měřící ozvy plodu, jejichž výsledky mezi 10:28 a 10:46 naznačovaly komplikace. Dítě nakonec ve 13:15 vytáhla kleštěmi jiná lékařka.

Novorozenec porod sice přežil, ale má poškozený mozek i další orgány. Vyžaduje nepřetržitou péči a rodiče ho krmí břišní sondou. Podle soudního znalce byl porod natolik komplikovaný, že měl skončit císařským řezem. Matce to však prý nebylo nabídnuto.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?