Soud opět zakázal proplácení poplatků, tentokrát Rathovi

10. 4. 2009 10:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci, kteří nesouhlasí s proplácením regulačních poplatků v krajských zařízeních, slaví další úspěch, a to zejména ti v Mladé Boleslavi. Městský soud v Praze totiž vydal předběžné opatření, podle kterého nesmí krajská lékárna mladoboleslavské nemocnice poplatky dotovat. Středočeský kraj rozhodnutí začne repektovat až v úterý, chce ale přestat proplácet poplatky ve všech středočeských lékárnách, i když soud tvrdí, že jeho výrok se týká jen jedné konkrétní lékárny...


Některá média tvrdila, že soud zakázal úhradu regulačních poplatků v celém Středočeském kraji, takové informace se ale nepotvrdily. „Rozhodnutí se týká jen mladoboleslavské nemocnice a kraje ve vztahu k této nemocnici,“ upřesnil pro Zdraví.Euro.cz mluvčí soudu Petr Kulawiak. Znamená to tedy, že mladoboleslavská nemocniční lékárna nebude moci uzavírat s pacienty darovací smlouvy jménem kraje. Žalobu na nemocnici podal majitel soukromé lékárny z Mladé Boleslavi. Server Aktuáně.cz, který přišel s informací jako první, tvrdil, že za žalobou stojí soukromý řetězec Dr. Max, jeho vedení to ale odmítá. „My jsme určitě žalobu nepodali, uvidíme jak toto dopadne a podle toho budeme reagovat,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz obchodní ředitel řetězce Luboš Korbelář.

Mladoboleslavská nemocnice má podle rozhodnutí zakázáno uzavírat darovací smlouvy se zákazníky lékárny jménem kraje. „Regulační poplatky hradí totiž (…) výlučně ve svých zařízeních, čímž je oproti ostatním ekonomicky znevýhodňuje,“ stojí v odůvodnění rozsudku. Tím podle žalobců dochází k porušení pravidel hospodářské soutěže. Lékárny se bojí dalších ztrát, podle jejich slov jim hrozí ekonomická likvidace. Proto požadovali vydání předběžného opatření ještě před samotným rozhodnutím o podané žalobě.

Rath: Je to asociální

Hejtman Středočeského kraje David Rarth (ČSSD) je již s opatřením seznámen, podle něj se ale rozhodnutí soudu vztahuje na všechny krajské lékárny, ne jen tu mladoboleslavskou. Rozhodutí považuje za asociální a protiústavní, v co nejkratší době tak chce přijít s novým systémem. „Předpokládám, že v příštím týdnu může dojít k tomu, že poplatky budou vybírány do okamžiku, než najedeme na nový systém. Přece jenom pár dní potřebujeme na to ho technicky připravit,“ reagoval na rozhodnutí soudu Rath. Podle něj se nabízí několik řešení, jedním jsou slevové kupony na 30 korun. „Je možné, že pacient za položku na receptu, kde by měl zaplatit 30 korun, obdrží slevový kupon, který odevzdá a lékárna mu těchto 30 korun odečte za položku na receptu,“ uvedl Rath. Ekonomické dopady a technické provedení tohoto návrh hejtman probere v úterý na poradě s řediteli nemocnic, ve středu pak konečné řešení posvětí rada kraje. „Kupony se asi nějakou dobu budou tisknout, čili pár dní může být přestávka v úhradách, ale zkusíme, aby to bylo na co nejkratší dobu,“ dodal hejtman.

Lékárníci i ministerstvo se radují

Ministerstvo zdravotnictví rozhodnutí soudu v Praze vítá, podle něj se tak potvrzuje, že kraje vedené hejtmany ČSSD vědomě porušují zákony. „Ministerstvo zdravotnictví opakovaně upozorňuje, že kroky krajů směřující k obcházení zákona o zdravotním pojištění jsou bezprecedentním útokem na právní stát a pořádek v ČR. Jak rozhodl nezávislý soud, jsou rovněž nekalou soutěží vůči zdravotnickým zařízením, která dodržují zákon,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Ministerstvo doufá, že rozhodnutí soudu vezmou na vědomí i ostatní hejtmani a přestanou poplatky proplácet. „MZ považuje za skandální a s veřejnou funkcí neslučitelné, aby se protizákonného jednání dopouštěl veřejný činitel a aby tak činil z veřejných prostředků daňových poplatníků svěřených kraji,“ doplnil Sršeň.

Velmi kladně hodnotil informaci i lékárník z Mladé Boleslavi. „Konečně nám dal soud za pravdu a potvrdil, že se jedná o nekalou soutěž. Jen se obávám, aby kraj toto předběžné opatření neobešel, tak jako to udělal Moravskoslezský kraj,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz lékárník Pavel Vele.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?