Soud podle protonového centra zamítl VZP žalobu kvůli smlouvě

30. 3. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Soud podle pražského protonového centra (PTC) zamítl žalobu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) kvůli určení neplatnosti smlouvy o smlouvě budoucí z roku 2006 o proplácení péče. Soudci se nyní budou zabývat nároky centra vůči pojišťovně. V tiskové zprávě to uvedla ředitelka strategie PTC Iva Taťounová.


Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého se rozsudek platností smlouvy vůbec nezabývá a věc se jen přesouvá k jinému soudu. Informace o verdiktu se dnes odpoledne u Obvodního soudu pro Prahu 6 nepodařilo ČTK získat.

Smlouvu o smlouvě budoucí uzavřel v roce 2006 s investorem soukromého protonového centra, které vzniklo za 3,5 miliardy v areálu Nemocnice Na Bulovce, nucený správce VZP Antonín Pečenka. Podle ní se mělo v zařízení léčit kolem 1600 pacientů za miliardu korun, a to po 15 let. VZP platnost zpochybnila. Loni v červenci rozhodčí soud uvedl, že smlouva je neplatná. Definitivní slovo měl říct soud pro Prahu 6.

„Obvodní soud pro Prahu 6 zamítl žalobu VZP proti Protonovému centru z roku 2013, kterou se VZP domáhala určení neplatnosti smlouvy o budoucí smlouvě, uzavřené s PTC v roce 2006. Soud se bude nyní zabývat nároky PTC vůči VZP,“ uvedla Taťounová.

Podle Tichého verdikt padl ve čtvrtek. „Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 6 se vůbec nezabývá vlastní platností či neplatností smlouvy a znamená jediné - touto otázkou se má nadále zabývat Obvodní soud pro Prahu 2,“ uvedl mluvčí. Podle něj totiž soud pro Prahu 2 řeší žalobu PTC, které žádá smluvní pokutu 940.000 korun a ušlý zisk 93 milionů korun. „PTC se domáhá tedy toho samého, o co již jednou prohrálo s VZP spor u rozhodčího soudu,“ dodal Tichý.

Spory centra s VZP se táhnou léta. V poslední době se ještě přiostřují. VZP s PTC smlouvu o úhradách léčby neuzavřela. Pacientům, kteří zákrok potřebovali, ho však proplácela. Před pár dny ale uvedla, že za protonovou terapii desetiletého děvčete nyní PTC chtělo dvojnásobek peněz než před pár měsíci. Vedení centra reagovalo tím, že nabídlo podmínky, jaké mají jeho nesmluvní partneři.

Taťounová uvedla, že VZP chce mít podmínky podle smlouvy o smlouvě budoucí, jejíž neplatnosti se domáhala. Označila to za paradoxní. „Smlouva byla výhodná především pro VZP, protože garantovala nízké ceny a kapacitu dlouhodobě, bez ohledu na skokový nárůst cen za energii, inflaci a enormní poptávku po protonové léčbě,“ uvedla Taťounová.

Podle ní centrum plní pacienti od jiných zdravotních pojišťoven, cizinci i klienti VZP, kteří si terapii hradí sami. Pokud by VZP uzavřela s centrem smlouvu o proplácení, nabízí jí stejné podmínky jaké mají ostatní zdravotní pojišťovny. Taťounová už dřív uvedla, že PTC se zatím na úhradách dohodlo s vojenskou, českou průmyslovou, oborovou a se Zdravotní pojišťovnou Škoda.

Protikorupční policie před týdnem navrhla kvůli způsobu uzavření smlouvy o smlouvě budoucí státnímu zástupci obžalobu. Podle dřívějších informací čelí obvinění z pokusu o zneužití pravomoci Pečenka, kterého do funkce nuceného správce VZP jmenoval tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?