Soud popáté projednává případ exministryně Součkové

15. 9. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Obvodní soud pro Prahu 2 dnes bude popáté projednávat případ bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové, která podle obžaloby uzavřela nevýhodné smlouvy o právní pomoci ve sporu s firmou Diag Human.


Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a za zneužití pravomoci veřejného činitele jí hrozí tři až deset let vězení. Prvoinstanční soud exministryni již čtyřikrát obžaloby zprostil, odvolací senát však osvobozující rozsudek pokaždé zrušil.

Obžaloba viní Součkovou z toho, že uzavřením smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem způsobila státu téměř desetimilionovou škodu. Někdejší ministryně podle spisu najala Nováčka, ačkoli věděla, že měla kauzu Diag Human předat k červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Smlouva byla podle spisu nevýhodná - právníkovi slibovala za zastupování ve sporu s Diag Human zhruba deset milionů korun. Ty také dostal, a podle obžaloby tak státu vznikla škoda. Dalších deset milionů korun měl advokát získat při vypovězení smlouvy. Kdyby spor vyhrál, obdržel by 170 milionů korun.

Součková byla obviněna v lednu 2005, první hlavní líčení v její kauze začalo v dubnu 2006. Exministryně odmítla obvinění s tím, že případ má politický podtext.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?