Soud potvrdil podmíněný trest bývalému řediteli plánské nemocnice

9. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský krajský soud potvrdil podmíněný trest bývalému řediteli plánské nemocnice Karlu Lysému. Uznal ho vinným z porušování povinnosti při správě cizího majetku za to, že před dvěma lety nezákonně vyplatil lékařům odměny ve výši nejméně 1,7 milionu korun...


PLZEŇ -

Ztotožnil se s rozsudkem tachovského okresního soudu, který Lysému v srpnu uložil jeden rok vězení se zkušební dobou 18 měsíců. Rozhodnutí krajského soudu je konečné. Proti němu lze podat pouze dovolání.

Ředitel: lékaři mne vydírali

Žalobce Lysého vinil z toho, že jako ředitel nemocnice nechal nezákonně vyplatit v roce 2001 sobě a dalším 37 lékařům vysoké odměny v celkové výši tři miliony korun. Lysý se hájil tím, že neměl jinou možnost, jak lékaře v nemocnici udržet.

Lékaři ho prý vydírali. Tvrdili mu prý také, že jeho postup je v souladu s předpisy. Okresní i krajský soud však dospěly k závěru, že Lysý nepostupoval podle zákona. Podle verdiktu vyplatil nezákonně nejméně 1,7 milionu korun.

Ředitel se hájil tím, že ho k tomu přiměla novela zákoníku práce, podle níž lékaři nemají sloužit ročně více než 150 přesčasových hodin. Nemohl přijmout další lékaře ani přejít na třísměnný provoz.

Lékařský odborový klub s vedením tehdy dojednal, že ve skutečnosti budou lékaři pracovat přesčas, ale budou si vykazovat jen tolik hodin, kolik se vejde do povoleného limitu. Jako kompenzaci za přesčasovou práci dostali odměny. Podle Lysého vykazovali nejvýš 30 procent skutečně odpracovaných přesčasových hodin.

„V Plané lékaři brali stotisícové platy, což bylo ve srovnání s platy lékařův jiných nemocnicích neporovnatelné,“říká předseda senátu krajskéhosoudu Zdeněk Jaroš.

Soudce: ředitel neměl tlaku ustoupit

„Je jisté, že stav ve zdravotnictví tehdy nebyl dobrý. Situace, do níž se obžalovaný jako ředitel dostal, neměla pozitivní řešení. Přesto mohl rezignovat nebo na vydírání lékařů nepřistoupit. Soud dospěl k závěru, že obžalovaný opravdu nebyl tím správným správcem majetku nemocnice. Dokazuje to i fakt, že v Plané lékaři brali stotisícové platy, což bylo ve srovnání s platy lékařů v jiných nemocnicích neporovnatelné,“ uvedl předseda senátu krajského soudu Zdeněk Jaroš.

Jaroš také připomněl, že okresní soud Lysému vyměřil velmi mírný trest. Hrozilo mu totiž až pět roků vězení. „Soud se nezabýval žádným zákazem činnosti či nějaké finanční náhrady,“ uvedl. Státní zástupkyně však s rozhodnutím okresního soudu souhlasila, takže odvolací soud by nemohl v žádném případě obžalovanému trest zpřísnit.

Lysý přijal dnešní rozhodnutí s těžko zakrývaným zklamáním. On i jeho advokát doufali, že soud vrátí případ zpátky tachovskému soudu. Navrhli totiž dva nové svědky. Věřili, že jejich výpovědi potvrdí, že Lysý nejednal vědomě v rozporu se zákonem.

Nemocnice v Plané se dostala do potíží kvůli stamilionovému dluhu a loni v srpnu musela být uzavřena. Lysý pracoval jako její ředitel od roku 1995. Zařízení se již tehdy potýkalo s dluhy a bylo ve špatné ekonomické situaci. Lysý však odmítá tvrzení, že způsobil pád nemocnice. Nemocnice nyní začíná ožívat, protože si část ambulancí pronajala tachovská poliklinika.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?