Soud potvrdil prodejcům léků za kartel pokutu

21. 1. 2009 9:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Firmy dostaly sankci před dvěma lety od antimonopolního úřadu (ÚOHS) za to, že v roce 2006 přerušily dodávky do některých nemocnic. Podle soudu se společnostem nepodařilo dokázat, že by se kartelu nedopustily, naopak ÚOHS měl důkazů o opaku dost...


Brněnský krajský soud potvrdil pokutu 113 milionů korun za údajný kartel předních tuzemských distributorů léčiv. Firmy podle zjištění ČTK zvažují odvolání.

Firmy PHOENIX lékárenský velkoobchod a Pharmos už svoje díly pokuty z větší části zaplatily, mají dohodnutý splátkový kalendář. GEHE Pharma Praha a Alliance Healthcare dostaly odklad do vydání rozsudku soudu. Budou tak muset platit nyní. Advokáti společností dnes namítali, že je sankce příliš vysoká. Podle soudu je ale mnohonásobně nižší než zákonné maximum.

Právník Alliance Healthcare dnes navíc naznačil, že správní řízení ÚOHS zahájil na objednávku tehdy vládní ČSSD. „Nelze se ubránit tomu, že stát v této kauze potrestal velkodistributory, protože poukázali na to, že stát musí řešit zadluženost nemocnic,“ uvedl. Šéf ÚOHS Martin Pecina to vzápětí odmítl.

Firmy se v únoru 2006 společně dohodly na pozastavení dodávek do Thomayerovy nemocnice, pražské Bulovky a brněnské nemocnice u svaté Anny, které distributorům v té době dlužily asi 400 milionů Kč. Bojkot trval několik dní, podle antimonopolního úřadu byl problém hlavně v tom, že se na něm firmy domluvily, což je nezákonné. V době přerušení dodávek přitom podle analýzy úřadu ovládaly asi 95 procent trhu.

Náměstek pro organizaci a řízení a mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Petr Mach ČTK řekl, že odstávka ale nijak nepoškodila pacienty. V době přerušení dodávek byly zásoby běžně užívaných léků dostatečné, životně důležité speciální léky firmy dostávaly bez přerušení. „Bez léků jsme tedy nebyli,“ uvedl Mach. Výkonný ředitel Asociace velkodistributorů léčiv, v níž jsou firmy sdruženy, Pavel Brauner uvedl, že nebyl pověřen, aby se za členské společnosti k výsledku soudu vyjadřoval. „Mohlo by to být opět vnímáno jako kartel,“ vysvětlil.

Společnosti se ale podle předsedy představenstva společnosti Pharmos Jiřího Korty zřejmě odvolají. „Vyslechl jsem dnes u soudu argumentaci, proč byla naše žaloba zamítnuta. Až dostaneme rozsudek v písemné podobě a prostudujeme ho, budeme zvažovat, a s velkou pravděpodobností podáme, kasační stížnost,“ doplnil. Na rozhodnutí mají firmy 14 dní od chvíle, kdy rozsudek převezmou.

I pokud by se na Nejvyšší správní soud obrátily, musí dosud neuhrazené sankce zaplatit nebo požádat o další odklad. Nejvíc, 53,736 milionu, vyměřil ÚOHS firmě PHOENIX Lékárenský velkoobchod. Pharmos dostal pokutu 18,638 milionu, GEHE 16,831 milionu a Alliance Healthcare (dříve Alliance UniChem CZ) 23,859 milionu korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?