Soud projedná kauzu lékaře, který prý přivedl pacienta k opiátům

13. 1. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský vrchní soud projedná odvolání lékaře Pavla Brejly, kterého obžaloba viní z toho, že svému pacientovi záměrně přivodil těžkou závislost na opiátech. Nepravomocný rozsudek lékaři uložil 7,5 roku vězení, desetiletý zákaz výkonu lékařské praxe a peněžitý trest ve výši sedmi milionů korun.


Brejla podle obžaloby podával svému bohatému pacientovi s poraněným konečníkem opiát za přemrštěné finanční částky, přičemž jeho motivem bylo získání mužových peněz. Údajně tak spáchal těžké ublížení na zdraví ze zavrženíhodné pohnutky.

Lékař prý páchal trestnou činnost od března 2008 nejméně do listopadu 2010. Svého pacienta léčil v mělnické nemocnici nepřiměřeně dlouho bez snahy konzultovat mužův stav s dalšími specialisty. Jeho bolest tišil návykovým dolsinem, přičemž prý mnohokrát opakovaně překročil povolené maximální dávky léku. Za opiát si údajně postupně nechal zaplatit 11,5 milionu korun.

Pacient opiátu zcela propadl. Nebyl schopný dál pracovat a kvůli dalším dávkám léku rozprodal majetek. Závislost se muži nakonec stala osudnou - zabil se v autě u Mělníka, pravděpodobně cestou pro dolsin. V souvislosti s touto autonehodou však Brejla obviněn nebyl.

Lékař tvrzení obžaloby popírá s tím, že muže léčil, jak nejlépe uměl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?