Soud projedná případ Dbalého nejdřív po prázdninách

6. 8. 2015 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Případ bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého obžalovaného z manipulování zakázek se dostane před soud nejdříve po prázdninách. Soudkyně prý ještě studuje rozsáhlý spis k obžalobě, kterou státní zastupitelství podalo počátkem dubna, řekla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Dbalý strávil zhruba 10 měsíců ve vazbě, od dubna je na svobodě.


„Předsedkyně senátu v těchto týdnech studuje velice obsáhlý spisový materiál. Poté nařídí hlavní líčení, nebo zváží jiný postup ve věci podle trestního řádu,“ uvedla mluvčí soudu, který má případ na stole. Podle odhadu soudu lze další postup očekávat nejdřív po prázdninách.

Dbalý čelí obžalobě z manipulování zakázek. Ve vazbě byl od loňského června do začátku letošního dubna, kdy se dostal na svobodu díky půlmilionové kauci. Ústavní soud Dbalému nedávno zamítl stížnost na prodlužování vazby.

Obžaloba se týká sedmi lidí. Šest z nich se podle státního zastupitelství podílelo na zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů. Nemocnici prý způsobili škodu téměř 57 milionů korun. Dva z nich údajně figurovali i při nákupu Leksellova gama nože, kde jsou spolu s další osobou obžalováni z korupce. Nejpřísnější trest hrozí za uplácení dvěma obžalovaným, a to pět až 12 let vězení.

Policie se zabývá také jinými zakázkami Homolky. Dbalý tak čelí dalším obviněním. Kauzy chorobopisů a gama nože podle dřívějších informací spojují dvě jména - exředitele Dbalého a jeho někdejšího náměstka Michala Toběrného. Mezi stíhanými byl podle médií také vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek a dále Josef Veselý a Tomáš Kadlec, kteří údajně převáděli peníze ze zakázky na chorobopisy na další účty. Ve vazbě kromě Dbalého skončil také šéf dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil, který prý fyzicky napadl důležitého svědka.

Leksellův gama nůž slouží k odstraňování nádorů, léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo příznaků zeleného zákalu. Poté, co Homolka gama nůž koupila, tvrdili někteří odborníci, že za něj nemocnice zaplatila o třetinu více, než je běžné v zahraničí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?