Soud Rathovi zatrhl i slevové kupony

15. 5. 2009 10:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Městský soud v Praze již podruhé předběžným opatřením zakázal Středočeskému kraji hradit v krajské lékárně v Mladé Boleslavi třicetikorunové poplatky. Kraj chtěl rozhodnutí obejít a začal využívat slevové kupony. Podle soudu by je ale musela hradit sama nemocnice...


Kupony zavedl kraj poté, co mu v dubnu soud zakázal, aby lidem vracel poplatky prostřednictvím darovacích smluv. „Předběžným opatřením jsme zakázali Středočeskému kraji jakékoliv jednání, kterým by kompenzoval regulační poplatky ve výši třiceti korun, ve vztahu k lékárně v krajské nemocnici v Mladé Boleslavi,“ vysvětlil pro ČTK mluvčí Městského soudu v Praze Petr Kulawiak. Žaloba, kterou podala lékárna bezprostředně sousedící s mladoboleslavskou krajskou nemocnicí, se podle mluvčího týkala šesti lékáren ve středočeských krajských nemocnicích. Soud však vydal předběžné opatření jen pro nemocnici mladoboleslavskou, protože z ostatních měst se na soud se žalobou nikdo neobrátil.

Rath: Slevy si platí nemocnice

Hejtman David Rath s rozhodnutím soudu nesouhlasí, slevy podle něj hradí nemocnice ze svého rozpočtu, nikoliv kraj z peněz daňových poplatníků. Jenomže soukromé lékárny a soud to vidí jinak. „Nemocnice jsou krajské, a tudíž kryté z veřejných zdrojů. Nebráníme lékárnám v poskytování slev, to jsme v žalobě zamítli, ale řešíme to, že krajské nemocnice se budou kvůli poskytování slev buď zadlužovat, nebo budou více dotované z veřejných krajských peněz,“ vysvětlil Kulawiak pro Právo, v čem vidí soud nekalou hospodářskou soutěž.

Soud už Středočeskému kraji hrazení poplatků v lékárně mladoboleslavské nemocnice jednou zakázal. Vedení kraje tehdy usoudilo, že se zákaz vztahuje na všechny krajské lékárny, a proto ve všech od května zavedlo slevové kupony. Představenstvo Grémia majitelů lékáren ve středu vyzvalo své členy, aby kvůli poskytování třicetikorunových slev v krajských lékárnách podávali proti středočeským nemocnicím individuální žaloby. Podle grémia jde o nekalé soutěžní jednání. Podání prvních žalob se očekává příští týden, grémium bude svým členům v této věci poskytovat právní poradenství.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?