Soud rozhodne o poručnictví klonované Evy

3. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O údajně první narozené klonované dítě se začíná zajímat floridský soud. Civilní žaloba požaduje ustavení právního poručnictví nad klonovanou Evou...


WASHINGTON - Rodiče údajně klonovaného dítěte Evy, předsedkyně společnosti Clonaid Brigitte Boisselierová a prorok sekty raeliánů byli předvoláni před floridský soud. Předběžné slyšení má začít 22. ledna.

Obavy o další vývoj dítěte

Civilní žaloba požaduje ustavení právního poručnictví nad klonovaným dítětem. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na žalujícího advokáta Bernarda Siegla.

Ten požaduje, aby státní justice rozhodla o odebrání údajně klonované Evy jejím rodičům. Důvod? Dítě může trpět těžkými genetickými vadami a mohlo by se stát objektem mediálního a komerčního zneužití. Siegel proto žádá, aby soud nařídil

lékařské vyšetření zdravotního stavu dítěte a jeho svěření do soudního poručnictví.

Slyšení před soudem okresu Broward proběhne ve Fort Lauderdale severně od Miami, upřesnil Siegel agentuře AFP. Pokud se předvolaní k soudu nedostaví, bude se to podle něj rovnat jejich souhlasu s převodem poručnictví nad klonovaným dítětem na soudem pověřenou osobu.

Boisselierová nedávno oznámila, že se jedné 31leté americké matce žijící v blíže neupřesněné zemi mimo USA narodila klonovaná dcera Eva. Dosud však žádný nezávislý odborník údajné první klonované dítě na světě neviděl a šéfka Clonaidu nepředložila žádné vědecké důkazy.

Další klonované dítě se má prý brzy narodit v Evropě

Ve čtvrtek pak Boisselierová oznámila, že se v Evropě v nejbližších dnech narodí druhé klonované dítě. Boisselierová se označuje za „biskupku“ raeliánské církve se sídlem v Kalifornii. Sekta raeliánů považuje klonování člověka za nezbytný krok k věčnému životu.

Jejím předním guru je muž, který si říká Ral a označuje se za posledního „proroka“ vyslaného mimozemskými bytostmi lidského typu. Ral, jinak také „Posel nekonečna“, v telefonickém rozhovoru s AFP vyjádřil přesvědčení, že „je možné stvořit lidské bytosti k našemu obrazu na jiné planetě, jak nás (na Zemi) stvořili

Elohimové (mimozemské bytosti)“.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?