Soud uložil lékaři Dbalému dalších 8,5 roku vězení za korupci

11. 10. 2019 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Soud dnes uznal někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého vinným i ve druhé části korupční kauzy spojené s nemocničními zakázkami. Uložil mu 8,5 roku vězení a peněžitý trest 10,9 milionu korun. Společně s dalšími obžalovanými - účetní Emilií Bialešovou a právníkem Romanem Žďárkem - má Dbalý také uhradit nemocnici způsobenou škodu ve výši 49,5 milionu. Verdikt není pravomocný, lékař i jeho pět spoluobžalovaných vinu odmítají a většina z nich se rovnou odvolala.


Případ se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011, a to konkrétně poradenských a konzultačních služeb, účetních a medicínsko-právních služeb a právních služeb, jež nemocnici poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal) spojovaná s lobbistou Ivo Rittigem. Dbalý za uzavření smluv přijal podle rozsudku úplatky ve výši 12 milionů korun.

Soud uznal šedesátiletého Dbalého vinným nejen z přijímání úplatků, ale také z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Klíčovým důkazem byly i tentokrát lékařovy podrobné poznámky, které policie objevila při domovní prohlídce.

"Deníkové záznamy odpovídají realitě. Zdejší soud dospěl k závěru, že z tohoto dokumentu lze vycházet jako z důkazu," uvedla předsedkyně senátu pražského městského soudu Hana Hrnčířová. Dbalý si také před zadržením schoval u známého kufr s hotovostí a ceninami v hodnotě 34,5 milionu. Podle státního zástupce si takovou částku nemohl legálně vydělat, a to ani společně se svou manželkou.

Bývalé nemocniční účetní Bialešové a advokátovi z MSB Legal Davidu Michalovi uložil soud čtyřleté vězení, někdejšího právníka nemocnice Žďárka poslal za mříže na 3,5 roku. V rámci peněžitého trestu mají Bialešová a Žďárek každý zaplatit státu 3,65 milionu a Michal 2,4 milionu korun. Zbývající obžalované Zdeňka Čápa a Josefa Kantůrka soud potrestal podmínkami a peněžitými tresty ve výši jednoho milionu a 600.000 korun. Čáp si přišel dnešní verdikt poslechnout jako jediný z obžalovaných, ostatní se soudu omluvili.

Ve prospěch Žďárka a Bialešové Dbalý podle rozsudku zmanipuloval zakázku na účetní a medicínsko-právní služby. Zajistil, aby měli oproti ostatním uchazečům výrazně jednodušší podmínky. Sdružení Žďárka a Bialešové pak tendr vyhrálo, ačkoliv nenabídlo nejnižší cenu. Bialešová za získání smlouvy Dbalému údajně postupně vyplatila 8,5 milionu.

Nezákonné bylo podle verdiktu i zadání právních služeb kanceláři Šachta & Partners. Dbalý a advokát Drahomír Šachta se přátelili. Homolka advokátům vyplatila v letech 2009 až 2011 celkem 24,6 milionu korun. Dbalý za to údajně přijal od druhého společníka kanceláře Michala nejméně 2,3 milionu na úplatcích.

S Čápem a Kantůrkem Dbalý podepsal smlouvy na poskytování metodické podpory, ačkoliv ji nemocnice od externistů nepotřebovala. Od obou mužů podle soudu pravidelně dostával úplatky - od Čápa celkem nejméně 760.000, od Kantůrka 360.000 korun.

Dbalý byl za braní úplatků ve výši 27,8 milionu korun nepravomocně odsouzen už v první části kauzy, která zahrnovala zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákupu gama nože. Soud mu uložil devět let za mřížemi a trest propadnutí majetku, lékař se odvolal. Protože se v českém právním řádu tresty nesčítají, může Dbalý po skončení obou částí korupčních kauz dostat maximálně 12 let odnětí svobody a trest propadnutí majetku.

Obžalobě Dbalý čelí ještě ve třetí části případu, jež souvisí například s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie. Soud chtěl toto stíhání zastavit se zdůvodněním, že už by nebyl dán "téměř žádný prostor pro další významné navyšování trestu". Na základě stížnosti státního zástupce však stíhání pokračuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?