Soud uzavřel černý obchod s léky

7. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva šestileté, jeden sedmiletý trest a dvouletou podmínku s odkladem na čtyři roky udělil v úterý pražský městský soud skupině, která v letech 1999 a 2000 nelegálně obchodovala s velkým množstvím hypnotik a obohatila se tak o téměř...


Potrestáni chirurg, lékárnice, farmaceutická magistra i dealer

Dva šestileté, jeden sedmiletý trest a dvouletou podmínku s odkladem na čtyři roky udělil v úterý pražský městský soud skupině, která v letech 1999 a 2000 nelegálně obchodovala s velkým množstvím hypnotik rohypnol a diazepam a obohatila se tak o téměř 4 a půl miliónu korun.

Léky byly navíc zneužívány jako drogy a končily na černém trhu ve Skandinávii. V historii Národní protidrogové centrály se jedná o první případ, kdy její kriminalisté odhalili trestnou činnost související s drogami i mezi lidmi, kteří léky legálně prodávají. O distribuci do severských zemí se podle rozsudku postaral Slovák Štefan Majerník, kterému soud uložil nejtvrdší trest. Šest let pak shodně dostala provozovatelka bránické lékárny a zároveň majitelka firmy Farmako Hana Vagnerová a chirurg pražské nemocnice Bulovka Petr Votruba. Vagnerová navíc musí zaplatit pokutu milión 300 tisíc, lékař pak rovný milión. Magistra lékárny Jitka Hulíková vyvázla s podmínkou, podle soudu „pouze trestnému činu napomohla“. Zaplatit ale musí pokutu 200 tisíc korun. Jak včera zaznělo v soudní síni, vše začalo v roce 1999, kdy Hulíková seznámila provozovatelku lékárny s chirurgem. Lékař požádal Vagnerovou o dodávku značného množství hypnotik. Žádanky na léky přitom podepisoval falešným jménem a navíc se vydával za psychiatra působícího ve fiktivní ordinaci. Po dodávce léků vždy platil fakturou a navíc ženě přidával i finance v hotovosti. Postupně tak odebral od Vagnerové zhruba 91 tisíc balení rohypnolu a 17 tisíc diazepamu. Dalším článkem byl pak Majerník, který lékaři vždy zaplatil a dál již léky přesně nezjištěným způsobem posílal do Skandinávie. Právě díky spolupráci policií několika států se podle žalobce Martina Omelky podařilo odhalit tyto české články. Všichni zúčastnění, kromě Majerníka, se k činu přiznali a před soudem včera velmi svých skutků litovali. Právě především lékařova detailní výpověď, kterou včera soudkyně Pavla Augustinová označila za zcela věrohodnou, napomohla skutek zcela objasnit. V kauze včera rovněž svědčil znalec z oboru toxikologie, který se především zmínil o zhoubném účinku hypnotik ve spojení s drogou heroin. Podle něj rohypnol má nejen schopnost oddalovat abstinenč3ní příznaky po požití drogy, navíc při současném užívání podporuje její účinek. Proti výši trestů se včera na místě odvolal žalobce, z obžalovaných tak učinil pouze Majerník, zbytek si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Zaznělo u soudu:

Lékař Petr Votruba: „Uvědomuji si, že jsem morálně i profesně selhal.“

Hana Vagnerová: „Nikdy by mě nenapadlo, že by léky mohly být zneužity,“

Jitka Hulíková: „Hrozně mě to mrzí, dělám ostudu sobě i své rodině.“

Lenka Kadeřávková, Právo, 7.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?