Soud v USA nezamítl žalobu proti reformě zdravotnictví

15. 10. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Soud v Pensacole na Floridě bude pokračovat v projednávání žaloby, v níž se 20 amerických států domáhá zrušení reformy zdravotnictví, kterou letos prosadil prezident Barack Obama.


Soudce Roger Vinson dnes nevyhověl požadavku americké vlády, která se domáhala zamítnutí žaloby. Případ se podle agentury Reuters bude před soudem znovu projednávat 16. prosince.

Podle států, které žalobu podaly, reforma zasahuje do jejich práv. Federální vláda se údajně snaží získat jejich pravomoci a mít vliv na jejich rozpočty, když je nutí výrazně rozšířit zdravotní podporu pro chudé Medicaid.

Dvacítka států také považuje za sporné, že zákon o zdravotní reformě vyžaduje, aby se všichni Američané povinně pojistili. Podle žaloby může být toto ustanovení neústavní.

Na žalobě podané v březnu se podíleli zejména republikáni, kteří s reformou ostře nesouhlasí. Uvedli také, že v případě úspěchu v listopadových volbách do Kongresu se pokusí reformu zrušit. Očekává se, že v případě pokračování procesu by případ mohl skončit až u amerického nejvyššího soudu.

Obamovi se reformu podařilo po dlouhém a vyčerpávajícím vnitropolitickém boji prosadit letos na jaře. Hlavní části reformy, jako je například zdravotní pojištění dostupnější pro desítky milionů nepojištěných Američanů, ale vejdou v platnost až za několik let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?