Soud vydal předběžné opatření ve sporu olomoucké záchranky s VZP

16. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna nesmí nadále Územnímu středisku záchranné služby v Olomouci krátit platby kvůli údajnému přeplatku z let 2001 a 2002. Soud totiž vyhověl návrhu olomoucké záchranky a vydal ve věci předběžné opatření...


OLOMOUC - Všeobecná zdravotní pojišťovna nesmí nadále Územnímu středisku záchranné služby v Olomouci krátit platby kvůli údajnému přeplatku z let 2001 a 2002. Obvodní soud pro Prahu 3 totiž vyhověl návrhu olomoucké záchranky a vydal ve věci předběžné opatření.

Novináře o tom informoval náměstek olomouckého hejtmana Vladimír Válek. VZP o rozhodnutí soudu oficiálně neví, proto se k němu její mluvčí zatím nechtěl vyjádřit.

Olomoucká záchranka žaluje VZP o částku 1,13 milionu korun, které jí pojišťovna strhla z lednové platby. Místo vyúčtovaných 1,4 milionu korun pojišťovna záchrance zaslala jen zhruba 300 tisíc korun.

„Soud považuje za věrohodné tvrzení žalobce, že zkrácení měsíčních plateb by mohlo ohrozit poskytování zdravotní péče žalobcem,“ řekla advokátní koncipientka Ivana Hučínová, která olomouckou záchranku zastupuje.

Vedení Olomouckého kraje přivítalo zejména vydání předběžného opatření. VZP si totiž od olomoucké záchranky nárokuje dalších 7,6 milionů korun. I přes

milionovou srážku je podle Válka financování záchranky zajištěno.

„Respektujeme právo našich partnerů obrátit se na soud, jeho rozhodnutí však ještě nemám v ruce, proto se k němu nemohu vyjadřovat,“ řekl mluvčí VZP Jiří Suttner.

Pojišťovna má nyní 15 denní lhůtu na odvolání. Podle Suttnera rozhodnutí srážet záchrankám peníze vycházelo z právního výkladu ministerstva financí.

„Obdrželi jsme právní výklad ministerstva financí, které nás ujistilo, že pokud došlo k přeplacení regulované ceny bodu, jsme povinni pod hrozbou sankce chtít tuto částku zpět, nebo ji musí záchranné služby pod hrozbou sankce vrátit samy. Pokud ministerstvo právní výklad změní, přizpůsobíme se tomu, i kdybychom měli peníze vracet,“ dodal mluvčí.

Všeobecná zdravotní pojišťovna v lednu ohlásila, že zdravotnickým záchranným službám strhne z plateb peníze, které podle názoru ministerstva financí dostaly navíc v letech 2001 a 2002.

V případě záchranných služeb zřizovaných Olomouckým krajem činí tato částka 39 milionů korun. Vedení kraje označilo postup za nezákonný a za „pokus o vytunelování záchranek“.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?