Soud zahájil insolvenční řízení s vlastníkem nemocnice v Brandýse

4. 2. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s firmou PP Hospitals, které patří brandýská nemocnice. Nový majitel firmy Petr Švikovský pohledávky odmítl a zvažuje právní kroky.


ČTK řekl, že jde o podvod a tunel ze strany bývalých vlastníků nemocnice. Insolvenci prý bude rozporovat. Bývalé vedení firmy nařčení odmítá a tvrdí, že Švikovský převzal nemocnici se závazky, které dobře znal.

„Po poradě s právníky připravíme trestní oznámení a žalobu,“ prohlásil Švikovský. Podle insolvenčního návrhu věřiteli vznikla loni v březnu na základě smlouvy o půjčce pohledávka dva miliony korun a v září další pohledávka ve stejné výši. Nemocnici přitom podle dřívějšího vyjádření Švikovského tíží dluhy ve výši 75 milionů korun.

Věřitel dále informoval soud o tom, že společnost údajně dluží i městu Dačice, finančnímu úřadu a okresní správě sociálního zabezpečení. „Ty věci byly součástí předávacích protokolů. Věděli o tom,“ řekl ke sporným pohledávkám bývalý mluvčí nemocnice Tomáš Cikrt, který v současnosti mediálně zastupuje někdejšího majoritního vlastníka PP Hospitals Medigroup. „Nový majitel věděl, že kupuje společnost takovou, jaká je, včetně závazků. To, že to byl tunel, rozhodně odmítáme,“ prohlásil.

O jaké půjčky pro PP Hospitals šlo, nechtěl Cikrt upřesnit s poukazem na skutečnost, že jde o věci týkající se smluv mezi bývalým a nynějším vlastníkem nemocnice. Bližší informace k pohledávkám nesdělil ani někdejší jednatel PP Hospitals Pavel Nesnídal. „V té době už končil můj pracovní poměr ve firmě,“ podotkl. Podobně jako Cikrt popřel, že šlo o podvod nebo tunel, jak tvrdí Švikovský.

Kraj v minulosti ještě za hejtmana Petra Bendla (ODS) prodal nemocnici do soukromých rukou. Nového majitele má nemocnice od poloviny loňského října, kdy PP Hospitals koupila pražská společnost Clear's Group. Jejím jediným akcionářem je Švikovský. Majoritním vlastníkem PP Hospitals byla dříve společnost Medigroup, která i nadále provozuje nemocnice v Nymburku a v Českém Brodě.

Brandýskou nemocnici dlouhodobě kritizuje hejtman David Rath (ČSSD). V minulosti o ní hovořil jako o nejhorší, kterou kdy poznal, a avizoval, že do ní pošle kontrolu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?