Soud zamítl obnovu řízení v případu fiktivních nákupů pomůcek

12. 6. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlínský krajský soud včera zamítl návrh na obnovu řízení v případu fiktivních nákupů ortopedických a léčebných pomůcek. Zažádal o ni Ivo Beck, který byl v minulosti v kauze odsouzen a odpykává si pětiletý trest vězení.


Verdikt soudu není pravomocný, obhájce odsouzeného Viktor Rossmann si ponechal lhůtu pro případné podání stížnosti. Beck se z jednání omluvil. Předseda senátu Jiří Dufek označil návrh za nedůvodný. Za jedinou novinku, kterou jednání o obnově řízení přineslo, považuje změnu výše škody vyčíslenou Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Je o 133.000 korun nižší, než se původně předpokládalo. „Sama o sobě však nemůže být důvodem pro rušení předchozího rozsudku a řízení nové,“ řekl Dufek.

Právě zjištěná chyba je podle Rossmanna naopak jedním z hlavních argumentů pro obnovu řízení. „Nejedná se o jedinou administrativní chybu v trestním řízení. To znamená, že ta jasnost jednotlivých údajů je mizivá,“ uvedl obhájce.

U soudu mimo jiné vypovídali svědci, kteří měli nárok na protetické pomůcky. Zatímco jeden z nich uvedl, že žádné pomůcky kromě francouzských holí nedostal, druhý řekl, že postupně dostal hole, nástavec na toaletu a pomůcku do vany. Kdo mu na ně vystavil poukaz a kde byly pomůcky vyráběny, si však nevzpomněl.

Za podvody s pomůckami byli již dříve potrestáni 5,5 lety vězení Pavel Hruška ze Zlína a Miroslav Kolařík z Prostějova. Podvodů se podle obžaloby dopustili v letech 2010 až 2011, podle rozsudku vylákali od pojišťoven dohromady 7,7 milionu korun. Ve snaze obohatit se na úkor zdravotnických pojišťoven si obstarali fiktivní poukazy na nákup ortopedických pomůcek s podpisem lékaře z krajské zlínské nemocnice a na jména pacientů, která získali z databáze nemocnice. Podle obžaloby uplatnili víc než 800 padělaných průkazů. Pomůcky nebyly vyrobeny, pojišťovny však částky proplácely. Poškozeno bylo šest zdravotních pojišťoven, nejvíce VZP.

Hruška s Kolaříkem přitom využili firmy Iva Becka a obuvníka Michala Pavlase jako prostředníky, přes jejichž firmy se poukazy dostávaly k pojišťovnám. Obuvníci se hájili tím, že o podvodu nevěděli, byli prý přesvědčení, že pomůcky se k pacientům dostávají. Poukazovali na obvyklou praxi, když výrobce pomůcek nemá smlouvu se zdravotními pojišťovnami, obrací se kvůli vyúčtování na prostředníka, jenž smlouvy má. Tak prý také postupovali.

Justice nejprve Becka s Pavlasem zprostila obžaloby. Vrchní soud v Olomouci ovšem vrátil případ krajskému soudu k doplnění dokazování. Napodruhé už soud rozhodl o jejich vině, Beck dostal pětiletý trest, Pavlas tříletou podmínku. Tresty loni v říjnu potvrdil Nejvyšší soud.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?