Soud zrušil pokutu, kterou jihlavské nemocnici uložil ÚOHS

16. 2. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihlavská nemocnice neporušila zákon o veřejných zakázkách, když před lety zrušila výběrové řízení na dodávku hemodialyzačních přístrojů a zdravotnického materiálu. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně.


ČTK to zjistila z rozsudku soudu zveřejněného na webu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Soud zároveň zrušil i pokutu 50.000 korun, kterou nemocnici uložil antimonopolní úřad. Ten se případem už začal znovu zabývat v druhostupňovém řízení. ČTK to potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Nemocnice obdržela ve výběrovém řízení celkem tři nabídky. Dvě z nich vyřadila z důvodu mimořádně nízké nabídkové ceny. V soutěži tedy zbyla jako jediná společnost Fresenius Medical Care. Zakázka jí však přidělena nebyla. Nemocnice se rozhodla výběrové řízení zrušit. Předmětem sporu je právě otázka, zda nemocnice měla právo tendr zrušit či nikoliv.

ÚOHS dříve rozhodl, že tímto postupem byl porušen zákon a zadavatel byl povinen uzavřít smlouvu s uchazečem, který jediný podal řádnou nabídku. „Uchazeč, který předložil nejkvalitnější nabídku, má právo, aby s ním byla uzavřena smlouva a není v pravomoci zadavatele ostatní uchazeče zvýhodňovat na jeho úkor a zajistit jim druhou šanci v podobě nového zadávacího řízení,“ uvedl dříve ÚOHS.

Nemocnice se hájila tím, že nabídka Fresenius Medical Care nejkvalitnější nebyla a v porovnání s cenami, za které jihlavská nemocnice zboží původně odebírala, byla dražší. S argumentací jihlavské nemocnice se ztotožnil i Krajský soud v Brně.
vrn snm

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?