Soudkyně: PP Hospitals musí špitál v Dačicích vyklidit

15. 1. 2009 9:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Soudkyně Dana Baranová měla včera nelehký úkol: rozhodnout, zda vypovězení nájemní smlouvy na nemocnici ze strany města Dačice jako majitele bylo oprávněné, když nájemce a provozovatel PP Hospitals vloni uzavřel oddělení interny...


Kolem poledne padl verdikt, že město je v právua společnost musí zbývající prostory špitálu vyklidit, a to do patnácti dní od nabytí právní moci rozsudku. Musí také zaplatit soudní výlohy. Soud přilákal i občany města nad Dyjí. Podle svých slov chtěli podpořit vrácení nemocnice do rukou města.

Povleče se to?

„Verdikt jsem předpokládal, ale myslím si, že PP Hospitals se odvolá a celé se to povleče. To není dobré, my potřebujeme fungující nemocnici,“ řekl Stanislav Kadrnožka z Dačic.

Vedení radnice dalo společnosti loni na jaře výpověď z nájmu kvůli nedodržení smlouvy, ani po půlroční výpovědní lhůtě však firma špitál neopustila. Výpověď považuje za neoprávněnou. Firma PPHospitals kvůli nedostatku personálu musela uzavřít internu. Jak argumentoval obhájce města Antonín Tunkl, firma podle smlouvy o tom měla město informovat, tak jako to udělala dříve u

gynekologicko - porodnického oddělení. „Zrušení interního oddělení bez souhlasu obou stran je důvodem k vypovězení smlouvy. A proto se dožadujeme vyklizení nemovitosti,“ vysvětloval Tunkl.

Z32 jen jeden

Poukázal, že stav nemocnice je výsledkem politiky státu ve zdravotnictví, která škodí občanům. „Z původních třiceti dvou lékařů, kteří zde byli při nástupu PP Hospitals, zde zůstal jeden. Společnost chce odstupné třicet milionů, jinak nemocnici vybydlí,“ dodal. Právní zástupce PP Hospitals Vladimír Hampl zdůraznil, že se nejedná o politickou záležitost, ale právní.

„Další provádění zdravotnické péče bez dostatku personálu by bylo v rozporu s předpisy a společnost by tak porušila jiné ustanovení smlouvy. Nešlo zakázat zaměstnancům, aby dávali výpovědi,“ zmínil advokát, podle něhož by obžaloba měla být zamítnuta.

Společnost musí budovy vyklidit. Právní zástupce Dačic se vzdal odvolání a advokátPP Hospitals si ponechal zákonnou lhůtu . V˙závěru minulého roku předal ředitel nemocnice Leoš Dostál městu vrátnici, kotelnu, garáž a objekty Domovinky a objekt, kde sídlí záchranka a pozemky. Hlavní budovu s operačními sály, poliklinikou a ředitelstvím i nadále obývá.

Lenka Novotná, Miroslava Dočekalová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?