Soudruzi o nás dost často pejorativně hovořili jako o „tom kostelním sboru“

23. 6. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

 

Diabetologické dny, pořádané každoročně v Luhačovicích, již dvě desítky let zahajuje a také ukončuje pětihlasá, ve starém stylu polyfonně zkomponovaná znělka. Stalo se již tradicí, že při prvních taktech auditorium povstává a skladbičku vyslechne jako neoficiální hymnu akce. Většinou ani neví, že jejím autorem je jeden z přítomných, MUDr. Ivan Brožek z Ústí nad Labem, který znělku se svým Ústeckým pěveckým sborem také nastudoval, nahrál na magnetofonový pásek a dal k dispozici organizátorům.

Na československém velvyslanectví v Bruselu v roce 1990 se sbor doktora Brožka neplánovaně setkal s tehdejším premiérem Marianem Čalfou a ministry Vladimírem Dlouhým a Petrem Milerem, kteří v zemi byli na státní návštěvě

K hudbě tíhl již od dětství v Roudnici nad Labem, kde se začal učit hrát na klavír a na varhany. Když si později měl zvolit svou další životní dráhu, váhal mezi hudbou a medicínou. „Dostal jsem se na fakultu lékařskou, a tak muziku dělám jenom jako koníčka,“ poznamenává I. Brožek. „Možná je to nakonec lepší, protože i v hudbě je mnoho povolaných, a málo vyvolených.“ Ze skromnosti už nedodá, že právě on patří k těm druhým.

Od Hlaholu k diabetologii

Téměř celým životem doktora Brožka se line sborový zpěv. První poválečná léta měl mo



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?