Soukromá brandýská nemocnice protestuje proti Rathově kontrole

24. 7. 2009 9:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Brandýs nad Labem - Stará Boleslav protestuje proti průběhu takzvané přepadové kontroly, kterou v ní v pondělí uskutečnil středočeský hejtman. Způsob, jakým Rath kontrolu interpretuje v médiích, podle ní poškozuje dobré jméno nemocnice...


a zastrašuje pacienty.

Požaduje proto po Středočeském kraji omluvu, sdělil ČTK její mluvčí Tomáš Cikrt. Podle mluvčí kraje Berill Maschekové má kraj povinnost kontrolovat dodržování pravidel poskytování zdravotní péče.

Vedení nemocnice se podle Cikrta domnívá, že Rathova kontrola byla v rozporu s platnými právními předpisy. „Ze všeho nejvíce připomínala policejní razii bez účasti policie s výslechy podezřelých a překračovala rámec kompetencí krajské samosprávy,“ uvedl.

Kontroloři neměli písemné pověření ředitele krajského úřadu, chybělo zdůvodnění kontroly, účastnily se jí neoprávněné osoby a na místě nebyl sepsán protokol, vyjmenoval.

„Nemocnice v Brandýse nad Labem bez předchozí dohody uzavřela celou internu a gynekologii a výrazně také omezila akutní péči na chirurgii. Tím zkomplikovala život nejen okolním nemocnicím, ale také záchranné službě. To byl impulz, který vedl kraj k provedení kontroly,“ tvrdí Mascheková.

Kontroly se podle ní zúčastnil Rath spolu s vedoucí odboru zdravotnictví.

Podle Maschekové byly nedostatky shledány mimo jiné na chirurgickém oddělení, které není schopno přijmout a ošetřit akutní pacienty. Vážná situace je údajně i na jednotce intenzivní péče, kde je lékař přítomen pouze tehdy, když se neúčastní nějaké operace.

Naopak slušnou úroveň péče poskytuje porodnické oddělení s výjimkou gynekologie a dětské oddělení. Závěry kontroly se nyní zpracovávají do písemné podoby a budou nemocnici zaslány. Jejich součástí bude také lhůta k nápravným opatřením, dodala.

Za údajným útokem představitele krajské samosprávy na soukromou nemocnici vidí Cikrt Rathovu snahu odvést pozornost od nemocnic, jež přímo řídí, a hlavně od jeho blízkého spolupracovníka Filipa Bušiny, který měl tyto nemocnice ekonomicky na starosti a kterého policie vyšetřuje kvůli podezření z rozsáhlých daňových úniků.

Podle Cikrta se Rath také možná snaží brandýskou nemocnici zničit, protože ji chce údajně přeměnit v domov důchodců, nebo tak prý může odstraňovat konkurenci.

„K osobním útokům a pomluvám pana Cikrta se hejtman David Rath nehodlá vyjadřovat,“ dodala mluvčí. Pokud by v osobních útocích a pomluvách pokračoval, zváží podle ní hejtman odpovídající právní kroky.

Brandýská nemocnice je jedním ze zdravotnických zařízení, která bývalé vedení kraje prodalo. Proti způsobu její kontroly se dnes ohradil i bývalý středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl, který stejně jako Rath kandiduje za střední Čechy do Poslanecké sněmovny.

Výběr nemocnice a způsob kontroly podle Bendla ukazují, že nešlo o věcnou a odbornou kontrolu, ale především o politický krok, který má budit strach a obavy. To může ztížit pozici privátních nemocnic na konkurenčním trhu a do budoucna je oslabit, uvedl Bendl.

Osobně je zastáncem přísných kontrol nemocnic, musejí je ale ze zákona provádět zdravotní pojišťovny a také příslušné orgány státní správy - odbory zdravotnictví krajských úřadů a jejich pracovníci s příslušnou kvalifikací.

Rathova kontrola v brandýské nemocnici byla reakcí na její oznámení o prázdninovém omezení provozu. Kvůli každoročnímu nižšímu počtu pacientů během léta nemocnice omezila provoz chirurgické a interní ambulance. Podle Cikrta využije výluku k nezbytným hygienickým a stavební úpravám.

Podle Maschekové ale bylo na místě patrné, že se v nemocnici zatím nic neděje a management přiznal, že se s pracemi začne až v půlce srpna. „Tudíž to spíš budí dojem, že neměli personál na zajištění chodu oddělení,“ dodala.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?