Soukromá klinika, kterou platí státní kasa

17. 3. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Mělo to být neziskové Centrum zdraví. Podnikatel ale staví soukromou polikliniku. Stát mu dá 16 milionů.


Ve Vodní ulici v Prostějově už od loňska roste zajímavý dům. Dvě patra, výlohy do ulice, uvnitř se lze tušit kanceláře a byty. Rozpočet - skoro 30 milionů.

Pro Marka Jedličku, který vlastní firmu zaměřenou na obnovitelné zdroje energií, je tato budova krokem stranou. Ale díky štědrosti neznámých poslanců také možná životním byznysem. Vždyť kdo se může pochlubit tím, že mu více než polovinu soukromé investice zaplatí stát?

Jedličkův projekt, na nějž poslanci ze státního rozpočtu vyčlenili předloni 16 milionů, se jmenuje Centrum zdraví. Od začátku se tvářil jako dobročinný, přestože Jedlička o něm nechtěl příliš mluvit. Jen neurčitě vyprávěl, že v domě budou sídlit lékaři a byty poskytne zdravotně postiženým. A divil se otázkám, který poslanec mu k penězům dopomohl. Prý jen poslal do sněmovny žádost - a vyšlo to.

Potom však přišla zpráva, že stát tok peněz zarazí, protože úředníci pochybují o smyslu investice. HN totiž zjistily, že v Prostějově půjde o běžnou soukromou polikliniku a že Jedlička chce ordinace komerčně pronajímat doktorům, lékárníkům a masérům.

A přesto Jedlička nakonec dotaci dostal a staví. „Není to privátní byznys,“ trvá na svém. A co tedy v domě bude? „Podívejte, chytil jste mě na úřadu, nemám u sebe podklady,“ omlouvá se Jedlička do mobilu.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?