Soukromé kliniky dorazily i na severní Moravu

9. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V ortopedické klinice Ort Art v Petřvaldě operují všechny velké klouby a napravují končetiny. "Z ortopedických operací děláme prakticky vše, vyjma náhrad kyčelních kloubů," říká ředitel a vedoucí lékař kliniky Jaroslav Husták...


Privátní specializované kliniky už nejsou jen výsadou velkých městských center. Naopak, pronikají na venkov, do příměstského prostředí.

V ortopedické klinice Ort Art v Petřvaldě operují všechny velké klouby a napravují končetiny. „Z ortopedických operací děláme prakticky vše, vyjma náhrad kyčelních kloubů,“ říká ředitel a vedoucí lékař kliniky Jaroslav Husták.

Toto nestátní zdravotnické zařízení se zaměřuje na laparoskopické operace, po nichž většinou odcházejí pacienti domů během následujících několika hodin.

Pacientem může být kdokoli, služby dnes již renomovaného zařízení využívají sportovci, ať už z řad ostravských hokejistů nebo karvinských házenkářů.

Naprostou většinu zde prováděných zákroků hradí zdravotní pojišťovny, přesto klinika v některých případech požaduje drobné hotovostní doplatky.

Podobně funguje zhruba před dvěma lety zprovozněná gynekologicko-chirurgická klinika Alva ve Stonavě. Kromě endoskopických operací si zdejší sály pronajímá také soukromá pražská oční klinika Cornea Lexum, která tam od začátku roku provedla kolem třiceti operací šedého zákalu.

„Toto onemocnění trápí na severu Moravy více než sto tisíc lidí starších šedesáti let. Proto předpokládáme, že o naše služby, v tomto případě bezplatné, bude dostatečný zájem,“ tvrdí ředitel kliniky Petr Kocian. Ve Stonavě provádějí i dioptrické operace, které si však pacient hradí sám.

Karvinská hornická nemocnice před necelými třemi lety otevřela Centrum nemocí páteře. Toto vysoce specializované pracoviště je jedním ze dvou v republice a do Karviné dojíždějí operovat nejlepší čeští lékaři v tomto oboru.

„Centrum tvoří oddělení neurologické a chirurgické a dohromady mají téměř sedmdesát lůžek,“ uvedl ředitel nemocnice Ivan Stejskal s tím, že péče v centru je bezplatná. „Pacienti si mohou za úhradu dopřát nadstandardní pokoje,“ dodal.

Na kosmetickou a cévní chirurgii se zaměřila soukromá klinika Oskara Foldyny v Havířově. Kromě klasických lékařských výkonů v oblasti klasické chirurgie, traumatologie, ortopedie a stomatologie zde provádějí také speciální výkony plastické a žilní chirurgie, například neoperativní odstraňování křečových žil.

„Z plastické chirurgie klinika provádí operativní odstranění vrásek na horních i dolních očních víčkách, obličeji a krku, odstranění névů na obličeji a na těle, zvětšení prsů (augmentace), modelaci prsů, zmenšení prsů, korekci odstálých ušních boltců, odstranění vrásek pomocí kolagenových injekcí, operativní odstranění převislé kůže břicha, estetické zvětšení rtů kolagenem,“ píše se na internetových stránkách tohoto zařízení.

Některé tyto výkony však zpravidla hradí zčásti nebo zcela sám pacient.

Soukromá je i Vítkovická nemocnice blahoslavené Marie Antoníny v Ostravě. Nyní chce vybudovat pracoviště pro léčbu závažných chorob srdce, mozku a cév. Do takzvaného angiologického centra hodlá vložit zhruba 160 milionů korun. „Nemocnice kvůli tomu už jedná se dvěma skupinami investorů, kteří by případně vstoupili mezi její dosavadní akcionáře,“ řekla mluvčí nemocnice Eva Kijonková.

Dodala, že centrum bude v Česku ojedinělým pracovištěm, o dalším podobném zařízení se totiž uvažuje už jen ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Angiologické pracoviště naváže na Centrum vaskulárních intervencí, které v nemocnici funguje od roku 2002 a ročně uskuteční tisíce cévních výkonů. Do vybavení tohoto centra už nemocnice v minulosti investovala přes 150 milionů korun. Nyní chce pracoviště doplnit ještě o další přístroje.

„Angiologické centrum bude muset splnit náročná kritéria, jako je návaznost na všechny obory. Špičkový tým erudovaných lékařů musí mít za sebou masivní počet výkonů na cévách, mozku a srdci,“ uvedl předseda představenstva Vítkovické nemocnice Jiří Močkoř.

Plánované investice představují zhruba 30 procent ročního obratu nemocnice, který loni dosáhl 450 milionů korun. Zisk nemocnice v roce 2003 po zdanění činil 6,4 milionu. Základní kapitál zdravotnického zařízení má v tuto chvíli hodnotu 101 milionů korun. Většinový podíl drží skupina tří fyzických osob.

ALENA ADÁMKOVÁ, Profit

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?