Soukromí lékaři se sejdou s Julínkem kvůli dotování poplatků

7. 1. 2009 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Koalice soukromých lékařů vyzvala k respektování zákona o regulačních poplatcích ve zdravotnictví. Vadí jim dotování poplatků v některých nemocnicích krajem, jak to prosadila sociální demokracie. Ve čtvrtek se kvůli poplatkům chtějí zástupci koalice, která sdružuje organizace ambulantních specialistů nebo praktických lékařů, sejít s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS)...


ČTK to po dnešním jednání koalice řekl její mluvčí Jan Jelínek. Konkrétnější k obsahu jednání být nechtěl. „Poplatky plnily a plní svůj účel. Jednání o nich je ale natolik zpolitizované, že se k nim po té politické linii nebudeme dál vyjadřovat. Vyzýváme všechny, aby ctili zákon, ať už je jakýkoliv a bude jakýkoli,“ citoval Jelínek ze společného stanoviska koalice.

Opoziční návrh na zrušení poplatků bez náhrady zatím schválila jen Poslanecká sněmovna, v Senátu má nulovou šanci na schválení. Reálnější je možnost, že koalice v Senátu navrhne kompromis, který by byl přijatelný i pro koaliční poslance.

Již dříve Jelínek uvedl, že koalice se musí proti postupu krajů vedených ČSSD nějak postavit, vidí v něm přinejmenším porušení pravidel hospodářské soutěže. Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se kvůli dotování poplatků už obrátila Česká lékařská komora.

K opatřením se chystá i ministerstvo zdravotnictví, náměstek ministra Marek Šnajdr nevyloučil ani možnost žaloby. Ministerstvo chce jednat například se zdravotními pojišťovnami či radou poskytovatelů péče a postup koordinovat, uvedl už před Vánocemi náměstek. Podle Šnajdra je nehrazení poplatků porušováním zákona. Navíc by kraje podle něj upřednostňovaly své nemocnice před státními či soukromými poskytovateli péče.

O Šnajdrovi se spekuluje jako o jednom z možných nástupců Julínka, kterého prý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek hodlá vyměnit v rámci rekonstrukce kabinetu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?