Soukromí lékaři založili Sebeobranu lékařů - za kvalitní medicínu

30. 3. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle nich žádné z dosavadních sdružení nebojuje za to, aby lékaři měli dobré podmínky pro svoji práci a mohli poskytovat kvalitní péči pacientům. Viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek uvítal snahu lékařů o zlepšení zdravotnictví...


Několik soukromých lékařů založilo občanské sdružení Sebeobrana lékařů - za kvalitní medicínu. Považuje ale za riziko, že se úsilí tříští do více proudů.

Petr Bouzek, který vznik nového sdružení inicioval, ČTK řekl, že budou usilovat o rovnoprávný vztah lékařů se zdravotními pojišťovnami. Budou prosazovat finanční ohodnocení praxí, které zohlední skutečné náklady i přiměřený zisk. Budou žádat pokladenský systém v ambulancích. Dosavadní zákony ho neumožňují, v řadě evropských zemí je ale zaveden. Pacienti by platili v ordinaci hotově či platební kartou.

„Lékaři jsou nuceni se zdravotními pojišťovnami uzavírat smluvní vztahy na omezování poskytování lékařské péče svým pacientům, zdravotnická zařízení jsou skupována za účelem produkce zisku spekulativním velkokapitálem, zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované a mzdy a platy lékařů jsou ostudné,“ uvádí se v prohlášení, na němž se dnes šestičlenný zakládající výbor shodl a poskytl je ČTK.

Bouzek uvedl, že pokud je lékař vystresovaný, podfinancovaný, řeší jiné problémy, i otázky existenční, nemá čas a možnosti poskytovat kvalitní péči. „Současný systém nutí pracovat lékaře v tomto systému, proto také spousta mladých lékařů odchází do ciziny a hrozí, že brzy nebude mít kdo ošetřovat pacienty,“ varoval.

V prohlášení požadují členové sdružení pokladenský systém v ambulantní péči „se zachováním dostupnosti a přiměřené kvality pro všechny vrstvy obyvatelstva“. Lékařské výkony by měly být ohodnoceny v korunách, dosud je každému výkonu přisouzen daný počet bodů a cena bodu se pohybuje.

Podle Bouzka je pokladenský systém pro pacienty výhodný. Zatím za ně vše řeší pojišťovna s lékařem. Pacient stojí mimo, takže neví, na co se peníze použijí a zda je mu poskytována kvalitní péče. Nemůže její kvalitu ovlivnit. V pokladenském systému by rozhodoval, na co se peníze použijí.

„Budeme velice rádi, pokud s námi bude nové sdružení spolupracovat, bude nás podporovat a budeme se vzájemně podporovat ve snaze, aby zdravotnictví bylo co nejlepší a lékaři dělali v důstojných podmínkách a za důstojných smluvních vztahů,“ řekl ČTK Mrozek. Pokladenský systém je podle něj dobrým řešením v ambulantní péči. Jde jen o to najít správné řešení a vyladit je.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?