Soutěže FACE 2003 se zúčastnilo 25 zdravotnických týmů

7. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ošetření zraněných po výbuchu v letním kině - to byla patrně nejtěžší disciplína v evropské soutěži Červeného kříže v poskytování první pomoci FACE 2003. Klání v pražském Výstavišti se o víkednu zúčastnilo 25 pětičlenných týmů z celé Evropy...


PRAHA - Své znalosti a vědomosti změřily na devíti stanovištích.

„Je to náročné, jsme na nohou celý den. Myslím, že nejtěžší nejen pro nás, ale i pro ostatní, byl výbuch v kině. Skupiny musely za velmi krátkou dobu zvládat ošetřit 11 zraněných,“ řekla kapitánka rakouského týmu Karin Sedlakova.

Nejlépe se s touto situací, při níž věrohodně namaskovaní figuranti sténali na chodnících, vypořádali Norové.

Nelehký byl také úkol postarat se o zraněné po modelové srážce dvou autobusů. Účastníci ošetřovali zlomeniny nohou, rukou, čelisti či klíční kosti a museli také vyhodnotit situaci, při které došlo k infarktu řidiče. O tom, kdo byl v téhle disciplíně nejlepší, rozhodovala i tady taktika. Dobře ji zvládli Němci a Švýcaři.

Týmy měly na každou disciplínu deset minut, způsob ošetření hodnotil u každé jiný rozhodčí. Česká republika se jako pořadatelská země letos soutěže nezúčastnila. Český červený kříž se za pomoci civilní ochrany, hasičů a vojáků staral o organizaci soutěže. Červený kříž působí po celém světě a pomáhá v krizových situacích.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?