Špachtle v břiše: viníci už stojí před soudem

24. 2. 2011 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Až rok vězení hrozí čtyřem zaměstnancům ivančické nemocnice. Operované pacientce totiž zapomněli v břiše lékařskou špachtli. Měla ji tam pět měsíců, aniž by cokoli tušila.


Při operaci v nemocnici v Ivančicích na Brněnsku zapomněli lékaři čtvrt metru dlouhou kovovou špachtli v břiše pacientky. Zdeňka Kopečková s ní žila téměř půl roku, než přišli na svou chybu. Od včerejška tak stojí před Okresním soudem pro Brno-venkov čtyři lidé, kteří podle obžaloby za zpackanou operaci mohou - primář nemocnice a tři zdravotní sestry.

Obžaloba je viní, že po zákroku nespočítali počet nástrojů. „Za ublížení na zdraví z nedbalosti jim hrozí až rok vězení nebo zákaz činnosti. Selhalo tam několik kontrolních mechanismů,“ uvedl mluvčí soudu Michal Hoskovec.

Obžalovaný primář Aleš Soukal u soudu řekl, že za operaci nese jen formální zodpovědnost. Špachtle byla kluzká a nedala se prý v břiše nahmatat. Navíc za kontrolu nástrojů zodpovídá instrumentářka Dana Staňková.

Ta se před soudem hájila tím, že operace byla komplikovaná a nástrojů při ní neustále přibývalo, takže je nestihla všechny spočítat.

Poškozená pacientka přišla na osudnou gynekologickou operaci v září 2009. „Měla jsem nějaké problémy s močovým měchýřem. Museli mi pak vzít i dělohu a vaječníky. Po poslední operaci jsem pociťovala podobné bolesti jako předtím, jen na trochu jiném místě,“ uvedla už dřív Kopečková. Nikdo se však příčinou jejích bolestí hlouběji nezabýval. Lékaři jí pouze doporučovali prášky.

Selhala kontrola

Podle ředitele ivančické nemocnice Jaromíra Hrubeše selhaly v daném případě všechny stupně kontroly. „Nejdřív nikdo nepřišel na to, že nástroj chybí na sterilizačních sítech. Po týdnu to sice jedna sestra zjistila, ale nenahlásila to,“ řekl po vyšetření události Hrubeš.

Třetí sestra čelící obžalobě sice na chybějící nástroj přišla, ale jen ho doplnila a nic nehlásila. Kvůli nedůslednosti zaměstnanců nemocnice tak operovaná žena osmadvacet centimetrů dlouhý a šest centimetrů široký kovový nástroj nosila v břiše přes pět měsíců.

Trpěla při tom tak krutými bolestmi, že uvažovala o sebevraždě. „Bolesti byly takové, že jsem se chtěla oběsit. Když jsem si stěžovala, dostala jsem vždy jen tišící prášky,“ řekla Kopečková.

Nevzdala se a stěžovala si na bolesti dál. Nakonec příčinu odhalilo vyšetření na centrální tomografii. „Projela jsem jednou tunelem a obsluhující zdravotnice se mě zeptala, co mám na sobě kovového. Měla jsem na sobě jen tričko a spodní prádlo, které mi dali. Pak už nikdo z personálu nic neříkal. Ale stačilo mi, když jsem viděla, jak se po sobě dívají,“ popsala krátce odhalení příčiny bolestí Kopečková.

Primář Soukal okamžitě po zveřejnění kauzy rezignoval. „Odstoupil jsem, protože za operaci nesu zodpovědnost. Vinu ale necítím. A dokud jsem zdravý, rád se na pozici primáře vrátím,“ uvedl Soukal, který měl za sebou čtyřicet let bezproblémové praxe. V jeho návratu ho podpořilo několik stovek lidí, kteří mu vyjádřili podporu sepsáním petice. Po měsíci tedy po úspěšném výběrovém řízení do primářského křesla usedl opět.

Vedení nemocnice už před rokem oznámilo, že všichni zodpovědní zaměstnanci budou potrestáni. Zdravotní sestry nedostaly osobní ohodnocení, o funkci kromě primáře přišla i vedoucí operačních sálů - vedení nemocnice ji přeřadilo k instrumentářkám. Kopečková má dostat milionové odškodné. Soud pokračuje 11. dubna výslechem znalce a poškozené pacientky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?