Španělské město Vic asi zamezí imigrantům bez víz lékařskou péči

15. 1. 2010 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Španělské město Vic uvažuje o tom, že od února na své radnici neumožní registraci přistěhovalcům, kteří nemají víza. Tímto krokem by jim však zamezilo i přístup k lékařské péči.


Plán ostře odsoudily organizace bojující za lidská práva a španělská vláda je označila za nezákonné. Uvedla to agentura Reuters.

Registrací na městských radnicích ve Španělsku získávají většinou i ilegální imigranti přístup k lékařské péči a po minimálně třech letech se mohou také ucházet o víza.

Španělská socialistická vláda plán města Vic odsoudila, porušuje podle ní základní lidská práva cizinců, kteří nemají doklady. Zároveň pohrozila soudní žalobou, pokud město svůj plán skutečně realizuje.

„Takové jednání je nezákonné a já doufám, že městská rada se zachová podle zákona,“ řekla státní tajemnice pro přistěhovalectví a vystěhovalectví Consuela Rumíová.

Ovšem i sama španělská vláda zpřísnila v důsledku ekonomické krize svůj postoj vůči imigrantům. Se zvyšující se mírou nezaměstnanosti snížila počet pracovních víz o více než 90 procent a zahájila různé programy, které mají nezaměstnané přistěhovalce přimět k návratu do jejich zemí.

Španělsko patří k zemím, které v Evropě nejvíce pociťují nápor ilegální imigrace. Každoročně se tam pokoušejí z nedaleké severní Afriky proniknout tisíce lidí. Mnozí z nich nemají pasy, takže je nelze identifikovat ani určit zemi původu, kam by je Španělsko mohlo vrátit.

Ve Španělsku žije v současné době legálně přibližně 4,5 milionu cizinců, kteří tvoří asi osminu jeho obyvatelstva. Počet ilegálních přistěhovalců se odhaduje na půl milionu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?