Španělsko povolilo genetickou předvolbu embryí

23. 4. 2009 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní výbor pro lidskou asistovanou reprodukci v úterý povolil tento typ výběru pro dva konkrétní případy. V prvním případě jde o to zabránit tomu, aby jedinec, který se narodí trpěl později rakovinou prsu. Ve druhém případě jde o to předejít rakovině štítné žlázy...


Španělské zdravotnické úřady poprvé povolily genetickou předvolbu, aby zabránily tomu, že by děti, které se později narodí, onemocněly během života rakovinou. Informují o tom španělské deníky.

Státní výbor pro lidskou asistovanou reprodukci v úterý povolil tento typ výběru pro dva konkrétní případy. V prvním případě jde o to zabránit tomu, aby jedinec, který se narodí (v tomto případě žena) trpěl později rakovinou prsu. Ve druhém případě jde o to předejít rakovině štítné žlázy, uvedl španělský tisk.

Španělsko se tak podle listu El País stává po Velké Británii druhou zemí, která tuto formu genetické předvolby povolila.

Již nejde o to umožnit selekci embryí s cílem vyloučit gen, který se stoprocentní jistotou způsobí určitou nemoc, jak se to dělalo dosud. Jde o to vyhnout se možnosti, která je v těchto případech velmi vysoká, napsal El País.

U jednoho z těchto případů je cílem zabránit společné přítomnosti genetických mutací BRCA1 a BRCA2, které u žen v 80 procentech případů vedou k rakovině prsu.

U druhého případu jde o to předejít rozvoji rakoviny štítné žlázy, jejímiž nositeli jsou geny zděděné po rodičích.

„Toto rozhodnutí nepochybně rozpoutá polemiku,“ soudí El País. „Až dosud byl výběr embryí povolen jen u nemocí způsobených jedním genem nebo u nemocí nevyléčitelných anebo u těch embryí, z nichž se měly narodit děti schopné krví nebo morkem léčit těžce nemocné sourozence,“ uvedl list.

Španělské konzervativní a katolické kruhy jsou zásadně proti takové genetické předvolbě a srovnávají ji s umělým přerušením těhotenství. Stejně tak jejich silný odpor vyvolává rozhodnutí vlády plně povolit potraty.

Vlivná katolická církev již loni v říjnu velmi negativně reagovala na oznámení o narození prvního španělského dítěte, které bylo geneticky vybráno, aby vyléčilo svého staršího bratra postiženého těžkou formou dědičné krevní choroby talasemie, při níž je narušena tvorba bílkovinných součástí krevního barviva hemoglobinu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?