Španělsko se chystá zcela zakázat kouření na veřejných místech

18. 8. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Španělská socialistická vláda se chystá zcela zakázat kouření ve všech veřejných prostorách. Oznámila to španělská ministryně zdravotnictví Trinidad Jiménezová. V zemi je dosud povoleno kouřit v některých barech a restauracích...


Zdravotnické úřady by chtěly zcela zakázat kouření ve všech veřejných prostorách na základě výsledků průzkumů veřejného mínění, které ukazují, že pro takový zákaz je většina Španělů, řekl Jiménezová pro rozhlasovou stanici Cadena Ser.

„Průzkumy, které jsme provedli, a to i mezi kuřáky, nám ukázaly, že 70 procent obyvatel je pro úplný zákaz,“ uvedla ministryně. Jako příklad uvedla úspěch úplného zákazu kouření v některých zemích, jako je Irsko, Itálie nebo Turecko.

Španělská vláda schválila protikuřácký zákon, který vstoupil v platnost v lednu 2006. Ten je méně omezující než v jiných evropských zemích. Tento zákon zakazuje kouření na pracovištích a ve veřejné dopravě, ne však zcela v barech a restauracích, které mají možnost zůstat kuřácké.

„Zákon nám umožnil zvyknout si na to, že nemůžeme kouřit na pracovištích a na některých veřejných místech. Tím se vytvořila určitá kultura,“ uvedla ministryně a dodala, že španělská společnost je pro naprostý zákaz kouření „zralá“.

Prohlásila, že lidé raději pobývají v nekuřáckých barech či restauracích a že nekuřácké prostředí je významné i pro lidi, kteří tam pracují. Uvedla, že ve Španělsku ročně na choroby údajně související s kouřením ročně zemře 55.000 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?