Španělští lékaři zkoušeli extází léčit postresový šok

10. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Testy kontrolovalo ministerstvo zdravotnictví. Psycholog José Carlos Bouso, který je řídil, prohlásil, že extáze se ukázala jako prospěšná v pomoci ženám překonat strach z probírání jejich zážitku v rámci psychoterapie...


Droga extáze často užívaná zejména mladými lidmi na večírcích a diskotékách může mít terapeutické účinky při léčení posttraumatických stresů. Informoval o tom včera španělský list El País.

Syntetická droga s oficiálním označením MDMA byla podána v rámci klinických testů 29 ženám, jež se staly obětí znásilnění. Testy kontrolovalo ministerstvo zdravotnictví. Psycholog José Carlos Bouso, který je řídil, prohlásil, že extáze se ukázala jako prospěšná v pomoci ženám překonat strach z probírání jejich zážitku v rámci psychoterapie. „MDMA pomáhá pacientům ztratit strach a zvyšuje upřímnost, aniž by poškodila jasnost a mozkovou aktivitu,“ objasnil účinky drogy Bouso. Pacientky dostávaly dávky v množství do 150 miligramů. Extáze obvykle nedosahuje toxicity až do množství 250 miligramů v dávce. V případě španělského testu šlo o druhý obdobný pokus ve světovém měřítku. Pacientům postiženým posttraumatickým stresem byla droga podána již předtím v USA. Také španělský test byl financován americkým sdružením zkoumajícím účinky halucinogenů. MDMA má chemické vlastnosti halucinogenů a amfetaminů. Uvolňuje do mozku serotin a zvyšuje tak pocit sebedůvěry a empatie. Vysoké dávky však způsobují závažné problémy, od depresí přes paranoiu až po selhání ledvin a srdce.

(DPA, hor), Právo, 10.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?