Špatnou situaci moravskoslezských nemocnic bude řešit S. Němeček

6. 5. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Manažerem, který bude řešit špatnou ekonomickou situaci krajských nemocnic v Moravskoslezském kraji, bude ředitel ostravské Fakultní nemocnice Svatopluk Němeček. Do funkce ho ve středu jmenovala krajská rada.


Prvním úkolem nového manažera bude podle ní projednat s nemocnicemi jejich finanční plány pro letošní rok. „Zároveň bude navrhovat racionalizační opatření v jednotlivých nemocnicích vedoucí ke stabilizaci ekonomiky,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Dodala, že krajská rada současně uložila náměstkovi hejtmana pro zdravotnictví Karlu Konečnému (KSČM), aby do 30. června předložil k projednání radě navrhovaná opatření.

Němeček je momentálně na dovolené a do práce v nové funkci se pustí za dva týdny, hned po návratu. „V první řadě si chci prostudovat relevantní informace o hospodaření nemocnic. Už jsem požádal kraj, aby mi stručně zpracovali údaje po jednotlivých položkách, tak aby byly srovnatelné,“ řekl ČTK Němeček.

Očekává zároveň návrhy ředitelů jednotlivých nemocnic na opatření, která povedou k úsporám. „Také budeme porovnávat nákupní ceny. Uděláme vše pro to, aby se v příštím roce nemocnice s hospodařením dostaly na nulu,“ řekl Němeček.

Zůstává zároveň ředitelem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, která je největším státním zdravotnickým zařízením v Moravskoslezském kraji. „Pan Němeček je zkušený manažer. Na nabídku kraje přistoupil vzhledem k tomu, že je schopen to zvládnout i s prací ve fakultní nemocnici,“ řekla Vlčková. Němeček to potvrdil. „Fakultní nemocnice je stabilizovaná. Vede ji tým skvělých lidí a nemáme žádné problémy,“ řekl.

Uvedl, že jeho úkolem nebude nemocnice provozně řídit, ale nastolit vhodnou metodiku a koordinovat jejich činnost. „Budu koordinátor, směrovatel. Základ práce bude spočívat na ředitelích nemocnic. Já budu spíše poradce,“ řekl Němeček.

V žádném případě podle něj nepůjde ani o střet zájmů. „Krajská zařízení nejsou pro fakultní nemocnici konkurencí. My jsme někde úplně jinde,“ uvedl ředitel. Dodal, že chce pomoci, aby se nemocnice nedostaly do zoufalé situace. „Nějaké zkušenosti mám, jde o to předat je a ve spolupráci s řediteli dostat nemocnice do vyrovnané bilance,“ řekl.

Moravskoslezský kraj zřizuje osm nemocnic. Bílovecká nemocnice je samostatnou akciovou společností, ostatních sedm, které jsou příspěvkovými organizacemi, chtělo hejtmanství sloučit do jedné nové příspěvkové organizace. Minulý týden však tento záměr odložilo. Jde o Nemocnici ve Frýdku-Místku, Nemocnici s poliklinikou Havířov, Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, Nemocnici s poliklinikou v Novém Jičíně, Slezskou nemocnici v Opavě a Nemocnici Třinec.

Smyslem sloučení mělo být zefektivnění jejich hospodaření tak, aby nebyly ve ztrátě. Záměr však kritizovala řada lidí a zvedla se proti němu velká vlna odporu. Například petici v Opavě podepsalo na 24.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?