Špatný odbyt zubních kartáčků přiměl maďarské zubaře k akci

19. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Velkou "zubní akci" míní spustit ještě v listopadu maďarská komora stomatologů s cílem zkontrolovat stav ústní dutiny u 4000 obyvatel země. "Stav chrupu průměrného Maďara je katastrofální. V mezinárodním srovnání jsme na posledním místě...


BUDAPEŠŤ - Velkou „zubní akci“ míní spustit ještě v listopadu maďarská komora stomatologů s cílem zkontrolovat stav ústní dutiny u 4000 obyvatel země. Obavy z toho, že by někoho „zubní hlídka“ přepadla přímo na ulici, aby mu násilím vnikla do pusy, ale nejsou namístě. Výběr bude sice probíhat náhodným způsobem, ovšem všechny oběti musejí s prohlídkou souhlasit.

Jak včera informoval maďarský rozhlas, podnětem k akci bylo zjištění, že v Maďarsku jdou zoufale špatně na odbyt zubní kartáčky a zubní pasta. Navíc podobná akce se naposledy v Maďarsku uskutečnila před 20 lety. „Stav chrupu průměrného Maďara je katastrofální. V mezinárodním srovnání jsme na posledním místě, a to včetně našich sousedů z bývalých socialistických států,“ uvedl v rozhlasu předseda komory stomatologů János Gerle, podle něhož prakticky neexistuje Maďar, který by měl úplně zdravé zuby.

Podle tohoto experta každé desetileté dítě v Maďarsku má alespoň čtyři či pět děravých zubů, případně mu některý zub chybí, zatímco v zemích západní Evropy či v severských státech je zubní kaz ještě u osmnáctiletých nebo dvacetiletých spíše výjimkou.

„To je výsledek kvalitního programu prevence, který je ve vyspělých zemích realizován již desítky let,“ poznamenal Gerle. Dodal, že od průzkumu si maďarští lékaři slibují získání cenných údajů, které jim pak mohou pomoci při vypracování programu prevence.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?