Specializační vzdělávání a úhrada nákladů

8. 7. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Na přání zaměstnavatele si mám zvýšit kvalifikaci v takzvaném specializačním vzdělávání. Jak se na něm ale bude můj zaměstnavatel podílet finančně, tj. na jaké úhrady v rámci specializačního vzdělávání mám nárok? Jaké další nároky z účasti na tomto typu vzdělávání pro mě plynou? Mám například nárok na studijní volno?" ptá se čtenář Zdravotnictví a medicína.


Na jeho dotaz odpovídá Mgr. Radek Policar

Záleží na tom, zda se skutečně jedná o zvýšení kvalifikace. Podle § 5 odst. 10 zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, se totiž účast na specializačním vzdělávání považuje za prohlubování kvalifikace.

Obdobné ustanovení pak najdeme i v § 54 odst. 5 zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních).

Vyjdu-li tedy z informace tazatele, že se jedná o specializační vzdělávání, pak vzhledem k právě zmíněným ustanovením je třeba konstatovat, že se nejedná o zvyšování, ale prohlubování kvalifikace.

Prohlubování není totéž co zvyšování

Podle § 230 odst. 4 zákoníku práce hradí náklady vynaložené na prohlubování kvalifikace zaměstnavatel. Jedinou výjimkou by bylo, pokud by se zaměstnavatel a zaměstnanec domluvili, že se jedná o prohlubování kvalifikace ve finančně náročnější formě. Pak by součástí takové dohody bylo i to, jak se bude na nákladech tohoto prohlubování kvalifikace zaměstnanec podílet.

Na studijní volno však zaměstnanec nárok nemá. S takovouto výhodou zákoník práce počítá výlučně v souvislosti se zvyšováním kvalifikace.

Účast na školení nebo jiných formách přípravy anebo studiu za účelem prohlubování kvalifikace se považuje za výkon práce, za který zaměstnanci přísluší mzda nebo plat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?