Specializovaný zákrok na mozkových cévách zvládnou nyní i ústečtí lékaři

9. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi šest neurovaskulárních center v Česku, která dovedou ošetřit výdutě na mozkových cévách s pomocí platinových spirál, se zařadila i Masarykova nemocnice (MN). Patří tak mezi špičková česká centra, která léčí cévní choroby mozku. Výdutě mozkových cév, které vznikají v průběhu života působením krevního tlaku na jejich stěny, postihují asi pět procent lidí. Polovině z nich pak tato céva praskne...


Ústí nad Labem -

„Osud nemocného v takovém případě závisí v první řadě na síle krvácení. Pokud je mohutné, zpravidla nepřežije. Takto rychlý vývoj probíhá asi u 50 procent postižených,“ vysvětlil primář neurochirurgie MN Martin Sameš. Druhá polovina nemocných se pak dostává v různém stavu postižení do nemocnice, nejlépe neurovaskulárního centra. Zde je léčen s pomocí spirály nebo neurochirurgickým zákrokem.

Lehčí krvácení se projeví typickou prudkou bolestí hlavy (šlehnutím), které nemocný nikdy předtím nezažil.

„Dalším příznakem je světloplachost či ztuhnutí šíje, kdy nemocný není schopen předklonit hlavu,“ vysvětlil lékař. Připomněl, že v malém procentu případů může jít i o rodinný výskyt výdutí. Pak lékaři doporučují a zajistí nebolestivé vyšetření na computerovém tomografu pro celou rodinu.

„Nová metoda ošetření výdutě spočívá v jejím vyplnění platinovou spirálou - to vše pouhým vpichem do třísla pod kontrolou rentgenu,“ řekl MUDr. Sameš. Výhodou je menší zátěž pro nemocné, a navíc kratší, asi čtyřdenní, doba pobytu v nemocnici.

Klasické neurochirurgické operační metody přesto nezaniknou.

„Pro velké či složité výdutě se totiž nová metoda nehodí. I proto je nutné rozvíjet také nejmodernější mikrochirurgické přístupy,“ míní neurochirurg. Zavedení metody platinových spirál je podle mínění specialistů z MN nejvýznamnější událostí v tomto roce s dosahem pro celé severočeské zdravotnictví.

Ústecký deník, 9.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?