Špička v boji s rakovinou

25. 1. 2013 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Průlom v kauze Protonového centra, které v Praze postavil soukromý investor za 4 miliardy korun. Reportéři ČT v pondělí upozornili na to, že vzniklo za podivných okolností beze smluv se zdravotními pojišťovnami. Teď reagují první z nich a jedna už začala hradit péči pacientovi. Navíc nově chce o hrazení účinné a drahé léčby jednat i VZP.


Petr VAŠEK, redaktor ČT: Risk stavitelů nejmodernějšího evropského centra na léčbu rakoviny se možná vyplatí. Luxusní kliniku postavili za 4 miliardy bez jistoty, že jim za drahou protonovou léčbu budou pojišťovny platit. Teď ale došlo k průlomu. Prvního českého pacienta, kterému tady v Protonovém centru zaplatí léčbu rakoviny zdravotní pojišťovna, přijali lékaři v úterý. Další pacienti by mohli brzy následovat.

Hana KADEČKOVÁ, mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra: Ukázalo se, že je to nezbytné, a proto jsme tuto léčbu uhradili.

Jiří KUBEŠ, hlavní lékař radioterapie, Prothon Therapy Center: Jedná se o nemocného s poměrně atypickým nádorovým onemocněním v oblasti hlavy.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Právě pacienty s nádory v mozku a v oku, ale třeba i dětské nádory by mohli doktoři v Protonovém centru léčit lépe, než při běžném ozařování. Protonový paprsek je silnější, lépe zacílený, ničí jen nádor a nepoškozuje okolní orgány. Jenže protonová léčba je zároveň několikrát dražší. Hradí jí tak jen některé pojišťovny a i ty zatím jen výjimečně.

Hana KADEČKOVÁ, mluvčí Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra: Pokud se vyskytne pacient, který nezbytně bude potřebovat tuto péči, tak my mu jí zaplatíme.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Odborná společnost radiační onkologie chce jít ale ještě dál. Začíná tlačit na to, aby pojišťovny uzavřely s Centrem dlouhodobé smlouvy.

Jiří PETERA, předseda Společnosti radiační onkologie: Rozšíření sítě českých pracovišť radioterapie o Protonové centrum, zlepšuje dostupnost radioterapie o velmi moderní metodu.

Jiří ROD, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny: My samozřejmě jsme ochotni jednat, ostatně ta jednání už začala.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/: Já si myslím, že to je na místě, aby se o tom jednalo, ale rozhodně je to jenom o velmi omezeném spektru diagnóz.

Petr VAŠEK, redaktor ČT: Protonové centrum přitom původně vzniklo ministerstvu navzdory. V roce 2006 slíbil tehdejší nucený správce ve VZP Antonín Pečenka, že pojišťovna bude v té době neexistujícímu centru platit miliardu ročně a později začal pracovat pro firmu, která centrum stavěla. Současné vedení VZP ale považuje smlouvu za nevýhodnou a miliardu ročně platit centru odmítá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?