Špičkový mikroskop v Krči přispěje například k výzkumu epilepsie

17. 6. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Na téměř 17 milionů korun vyšel špičkový konfokální mikroskop, který bude ve středu uveden do provozu při Fyziologickém ústavu Akademie věd ČR ve vědeckém areálu v pražské Krči. Pořízen byl v rámci nového výzkumného centra BrainView, kde se mají zkoumat neurovývojová a neurodegenerativní onemocnění, jako je autismus, epilepsie, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.


ČTK to řekla Diana Moosová z Fyziologického ústavu.

Projekt BrainView se zaměřuje na základní výzkum v této oblasti a má zjišťovat, jak dané choroby vznikají. Mikroskop, jichž je v Česku jen několik, budou používat ale i vědci z jiných vědeckých pracovišť a vysokých škol. Umožňuje v současnosti nejvyspělejší zobrazovací metody.

„Navrhovaný systém zajistí vědeckým týmům ve Fyziologickém ústavu AV ČR metodickou úroveň v oblasti optického mikroskopického 3D zobrazování biologických vzorků srovnatelnou s nejvýznamnějšími světovými pracovišti,“ uvedla Moosová. Tyto mikroskopické techniky hrají důležitou roli při studiu fyziologických a patofyziologických procesů na úrovni buněk i tkání.

Více než 90 procent nákladů uhradil Evropský fond regionálního rozvoje v rámci operačního programu Praha - Konkurenceschopnost. Jen sedm procent šlo z vlastních prostředků ústavu. Výhody dvoufotonové mikroskopie, tedy lepšího snímání v hloubce tkáně a menšího vysvěcování barviva, se projevují například při snímání mozkové tkáně.

Nový mikroskop tak umožní pokročilé studium onemocnění, jako je například epilepsie, Alzheimerova a Parkinsonova choroba a pomoci hledat nové léčebné postupy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?