Špidla dnes projedná se Součkovou VZP i nemocnice v krajích

9. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Premiér Špidla si na dnešní ráno pozval ministryni zdravotnictví Marii Součkovou, aby ho informovala o finanční situaci VZP. Správní rada VZP v pátek rozhodla, že pojišťovna vezme nemocnicím 836 milionů...


PRAHA - Premiér Vladimír Špidla si na dnešní ráno pozval ministryni zdravotnictví Marii Součkovou, aby ho informovala o finanční situaci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Součková ČTK řekla, o schůzku usilovala již delší dobu, termín se však podařilo najít až v nynější vyhrocené situaci.

Dodala, že chce premiéra informovat také o připravovaných zákonech a oddlužení nemocnic, jež od státu převzaly kraje.

Správní rada VZP v pátek rozhodla, že pojišťovna vezme nemocnicím 836 milionů, jež jí dluží na přeplatcích za péči v loňském druhém pololetí. Minimálně stejnou částku, možná miliardu, budou vracet i za letošní první pololetí.

Některé nemocnice se dostanou do problémů, protože VZP jim přeplatky strhne z červencových a srpnových plateb. Pro některé bude tato srážka rovna měsíční platbě, takže nedostanou nic. Jejich existenci to sice neohrozí, ale budou muset omezit odměny zaměstnancům a opozdí se úhrady dodavatelům.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?