Špidla: Kraje by neměly nemocnice měnit v obchodní společnosti

9. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraje by podle premiéra Vladimíra Špidly neměly řešit problémy ve zdravotnictví přeměnou nemocnic na obchodní společnosti. Zdravotnický systém je financován veřejně, a kraje by si tak měly nemocnice ponechat ve vlastní správě, řekl dnes novinářům Špidla...


KLADNO -

Reagoval tak na středočeskou koncepci zdravotnictví, která počítá s přeměnou čtyř největších krajský zdravotnických zařízení na akciové společnosti.

Argument většiny hejtmanů, že dluh nemocnic narůstá každým dnem a například v největší středočeské nemocnici v Kladně sezvyšuje téměř o sedm milionů korun měsíčně, odmítl.

„Sedmdesát procent zařízení v České republice je ve vyrovnaném nebo ziskovém stavu,“ řekl premiér.

Podle svých slov si však nepříliš uspokojivou situaci ve zdravotnictví uvědomuje. Řešení má údajně přinést návrh zákona, který poslanci projednají zřejmě na svém příštím zasedání. „Zákon krajům bezpochyby zajistí lepší plánování zdravotnických

zařízení,“ dodal premiér.

Dnes mají kolínští zastupitelé jednat o osudu tamní nemocnice. Krajský úřad navrhl, aby se nemocnice, stejně jako další zdravotnická zařízení ve středních Čechách, změnila na akciovou společnost.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?