Špidla se rozhodl odvolat Součkovou

10. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Marie Součková zřejmě ve vládě končí. Premiér Vladimír Špidla na jednání poslanců sociální demokracie údajně oznámil, že navrhne její odvolání. Nahradit by ji měl poslanec ČSSD Jozef Kubinyi...


PRAHA - ČTK to nezávisle na sobě řekly tři zdroje z klubu ČSSD.

Oficiálně tuto informaci nikdo nepotvrdil. Špidla po jednání klubu novinářům řekl, že se k tomu nebude vyjadřovat.

Součková již dříve oznámila, že opustí ministerské křeslo, pokud vláda neschválí její koncepci reformy zdravotnictví. Kabinet ji dosud neprojednával. Kubinyi před víkendem řekl, že od premiéra nabídku stát se ministrem nedostal.

Opozice: vinu na současném stavu nese celá vláda

Spekulace o odvolání ministryně zdravotnictví v posledních dnech zesílily. Už před Velikonocemi některé zdroje hovořily o tom, že její působení v kabinetu se počítá na dny a že vydrží nejdéle do středečního jednání vlády.

Opoziční politici Součkovou kritizují, zároveň ale dávají najevo, že na stavu zdravotnictví má podle nich podíl celá vláda. „Osoba ministra v tuhle chvíli … je nepodstatná,“ řekl již minulý týden například místopředseda zdravotního výboru Milan Cabrnoch (ODS).

V samotném poslaneckém klubu ČSSD měla Součková své zastánce i odpůrce. Totéž lze ale říct i o Kubinyim.

Záleží na prezidentovi

Odvolání Součkové a jmenování jejího nástupce je v pravomoci prezidenta Václava Klause. Pokud Špidla chce Kubinyiho jmenování prosadit co nejrychleji, má na to zhruba dva dny, protože ve čtvrtek odjíždí Klaus na jedenáctidenní návštěvu Číny.

Prezidentův mluvčí Petr Hájek se k informacím o Součkové nevyjádřil. Uvedl, že prezident nebude komentovat údaje z poslaneckého klubu ČSSD.

Premiér v posledních dnech otázky po personálních změnách v kabinetu bagatelizoval. „Doba je nervózní… Poslední tři čtvrtěrok se stále každý den znovu a znovu hovoří o rekonstrukcích vlády. Doba je prostě trochu nervózní,“ řekl minulý týden ve středu.

Devětačtyřicetiletý Kubinyi je členem sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Jako o případném nástupci Součkové se o něm spekulovalo již několikrát. Padala ale například i jména předsedkyně zdravotního výboru sněmovny Milady Emmerové (ČSSD) či vedoucí Úřadu vlády a bývalé členky zdravotního výboru Janě Gavlasové.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?