Špidlova vláda nechystá plošné oddlužení nemocnic

20. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Marie Součková má stále plnou podporu premiéra Vladimíra Špidly i celého předsednictva sociálních demokratů ve svých plánech na reformu zdravotnictví. Svou koncepci předloží v blízké době koaličním partnerům...


PRAHA - první jednání je plánováno na úterý.

Vyplývá to ze závěrů sobotního jednání předsednictva ČSSD. „Budeme předstupovat s konkrétním řešením a bude i v souladu s reformou veřejných financí,“ řekla novinářům Součková.

S plošným oddlužením nemocnic však vláda nepočítá. Mnohé kroky podle ministryně již byly učiněny, například zavedení minimálního pojištění u podnikatelů.

Ve Sněmovně a Senátu čeká na projednání dalších 11 zákonů, mnohé z nich již od února, podotkla Součková. Mezi nimi dlouho očekávané zákony o zdravotnických zařízeních, zdravotní péči nebo novela zákona o úhradách. Za současný stav zdravotnictví podle ministryně mohou i občanští demokraté.

„Mnohé věci, které ODS zasela, my sklízíme,“ podotkla. Uvedla, že v době své vlády ODS zahájila etapu „divoké privatizace“, kdy se domnívala, že konkurence vše vyřeší. Jenže z 27 zdravotních pojišťoven jich nakonec zbylo devět a za zaniklými ústavy zůstaly mnohdy nedobytné dluhy, které jsou i příčinou zadluženosti nemocnic, řekla Součková.

Za vlády ODS vznikalo také mnoho zdravotnických zařízení, soudí Součková, která jsou nyní nadbytečná a odčerpávají finance. Mnohdy podle ministryně uměle prodlužují pobyt pacientů na lůžku jen proto, aby se uživila.

Jako příklad uvedla kraj Vysočina, který se ocitl v poslední době v největších problémech, kvůli dluhům lékaři havlíčkobrodské a jihlavské nemocnice neslouží přesčasy. V tomto kraji připadá na 550 000 obyvatel sedm lůžkových zařízení. Třetina lidí však dojíždí za zdravotní péčí do jiných krajů. Pro zbytek obyvatel je uvedený počet nemocnic nadbytečný, míní Součková. „Tato konkurence skutečně nevyřešila dosud vůbec nic, naopak některá zařízení dostala do enormní zadluženosti,“ dodala.

Právo, 20.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?