Spinální jednotka má stát 80 miliónů

11. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V pražské Fakultní nemocnici Motol by měla vzniknout během dvou let spinální jednotka, kde by se pečovalo o nemocné po těžkých úrazech páteře, kteří ochrnou...


Její vybavení, zejména přístrojové, však přijde přibližně na 80 miliónů korun.

„Za míň se to asi těžko pořídí. Je nutné, aby ministerstvo zdravotnictví v návrhu státního rozpočtu s touto částkou pro příští rok počítalo,“ řekl Právu ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. V Motole by mělo vzniknout patnáct lůžek akutní péče na spinální jednotce a dalších patnáct lůžek tzv. intermediální péče, tedy rehabilitačních lůžek, kam budou pacienti po operaci přeloženi a sestřičky s nimi budou intenzívně nejméně šest až osm týdnů rehabilitovat. Spinální jednotka i oddělení intermediální péče by bylo v podstatě pro celé Čechy, protože obdobné zařízení funguje zatím pouze v Úrazové nemocnici v Brně. Přitom ročně takovouto péči potřebuje asi 150 pacientů, kteří si po těžkých úrazech ať již haváriích, nebo pádech z výšky či skocích do mělké vody poraní páteř a ochrnou. Ludvík připomněl, že aby tato oddělení mohla vzniknout, je nutné vytvořit i koncepci péče o tyto pacienty, což je záležitost ministerstva zdravotnictví. „Není možné, aby u nás zůstávali trvale a z vysoce specializovaných a drahých lůžek se stala obdoba léčebny dlouhodobě nemocných. Po operaci a intenzivní rehabilitaci musí pacienti uvolnit místa dalším a přejít do jiného rehabilitačního zařízení, nejlépe v Kladrubech, kde o ně pak již bude postaráno.“ „Spinální jednotku Čechy rozhodně potřebují. Usilujeme o ní už dva roky a teď je naděje, že by mohla vzniknout,“ potvrdil Právu profesor Pavel Pafko, primář 3. chirurgické kliniky v FN Motol.

VZP slíbila podporu

Projektu je nakloněno i ministerstvo zdravotnictví. „Jsme pro, aby taková jednotka v motolské nemocnici vznikla,“ řekl Právu mluvčí úřadu Ota Černý. Také Všeobecná zdravotní pojišťovna souhlasí: „Byla by to nová kapacita. Myslíme si ale, že Česká republika by dvě spinální jednotky mít měla. Doba mezi úrazem, operací a další léčbou by měla být co nejkratší a co nejefektivněji využita ve prospěch pacienta. To mohou poskytnout pouze vysoce specializovaná zařízení, tedy spinální jednotky,“ konstatovala mluvčí VZP Kateřina Zamastilová. VZP je ochotna zaplatit za lůžko a den 2824 Kč. Ředitel Ludvík ale soudí, že je to málo a měla by dát nejméně o třetinu více. Projekt podporuje i poslanec Unie svobody Václav Krása. Podle něj takto postižení lidé si zasluhují velkou péči. „V Motole jsou pro ni velmi dobré předpoklady,“ řekl Krása. To potvrdil i profesor Pafko. Uvedl, že v nemocnici je lůžková kapacita, vynikající personál a budova modrého pavilonu je bezbariérová. Jinde v Praze takové podmínky nejsou. V Motole nyní už 21 let leží pacient, který je plně ochrnutý a druhý zde leží 12 let. V nemocnici by v budoucnu mohlo být vybudováno i centrum pro paraplegiky, tedy ochrnuté pacienty, kteří se sami o sebe nemohou postarat. „Musel by se ale postavit pro ně v areálu nemocnice nový dům. To není nereálné. Vyžaduje to však peníze a zase peníze. Byla by to pak jakási nemocnice v nemocnici,“ řekl Ludvík.

Václav Pergl, Právo, 11.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?