Spinální tým v Liberci patří mezi nejlepší ve východní Evropě

10. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi osm nejlepších páteřních center byla vybrána také liberecká nemocnice jako jediná ve východní Evropě. V současné době jsou zde na stáži lékaři-stážisté, které vybrala evropská páteřní společnost, aby navštívili přední evropská centra...


Liberec - Operace spolu se špičkovými lékaři z Evropy a ze zámoří provádějí v těchto dnech liberečtí páteřní chirurgové. V současné době jsou na stáži v liberecké nemocnici lékaři-stážisté, které vybrala evropská páteřní společnost, aby navštívili přední evropská centra pro operační léčbu úrazů a onemocnění páteře. Během této své poznávací cesty navštíví kromě liberecké nemocnice také pracoviště v Anglii, Německu, Rakousku a Řecku. Mezi osm nejlepších páteřních center byla vybrána také liberecká nemocnice jako jediná ve východní Evropě. Cílem tohoto setkání je předvést našim hostům, co umíme. Jejich prostřednictvím budeme srovnáváni s nejlepšími evropskými pracovišti, která stážisté budou podrobně informovat,“ uvedl primář neurochirurgického oddělení liberecké nemocnice a člen výkonného výboru Evropské společnosti pro léčbu páteře MUDr. Petr Suchomel s tím, že celá akce, která nejen prezentuje libereckou nemocnici, ale také patří mezi nejprestižní záležitosti v medicíně.

Stážisté budou mít možnost shlédnout dvanáct operací onemocnění a úrazů páteře.

„Dostat se do úzkého výběru stážistů vyžaduje vysokou odbornost ve své oblasti,“ sdělil primář traumacentra liberecké nemocnice a člen výboru pro vzdělávání Evropské společnosti pro léčbu páteře MUDr. Richard Lukáš.

Významných akcí probíhá v liberecké nemocnici více. V minulém týdnu se zde konal kongres na téma Přední operační přístup k páteři, kterého se zúčastnilo na padesát chirurgů z devíti zemí, mezi kterými byli přítomni například Brazilci, Rusové, Němci či Francouzi.

„Probíhaly zde ukázkové operace, kdy například francouzský lékař implantoval umělou náhradní ploténku nebo torakoskopická operace páteře, jejíž záběry byly z operačního sálu přenášeny lékařům do posluchárny,“ upozornil primář Richard Lukáš s tím, že pro rok 2003 se jim podařilo zajistit v Praze výroční Evropský kongres.

Nemocnici navštěvuje pravidelně řada stážistů po celý rok, a to zejména ze zemí bývalého východního bloku. „Máme zkušenosti, že s některými operačními technikami se u nás stážisté setkávají poprvé,“ doplnil Lukáš.

LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký den, 10.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?