Spis k Diag Human poslal Kužel místo soudu Kindlovi

26. 3. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Předsedající rozhodce v přezkumné arbitráži státu s firmou Diag Human Petr Kužel neposlal rozhodčí spis Nejvyššímu soudu (NS), který o něj před dvěma týdny požádal, ale dalšímu arbitrovi Milanu Kindlovi, bývalému proděkanovi právnické fakulty v Plzni.


Dnešnímu Právu to sdělil právník firmy Diag Human Jan Kalvoda. Rozhodčí spis je archívem obsahujícím všechny listinné důkazy, které byly ve sporu předloženy.

„Je ověřeno, že rozhodce Kužel převzal usnesení Nejvyššího soudu a poté, co je převzal, spis namísto Nejvyššímu soudu zapůjčil rozhodci Kindlovi,“ řekl Právu Kalvoda.

Dodal, že Kužel patrně považuje za důležité fabulovat, že spis přestal být v jeho držení před uplynutím lhůty pro jeho předložení soudu.

Diag Human se začala o osud spisu blíže zajímat poté, co deník ve středu informoval o tom, že NS by mohl už v nejbližších týdnech vynést rozsudek o platnosti či neplatnosti jmenování Kužela rozhodcem v miliardové arbitráži státu s firmou Josefa Šťávy.

Právo rovněž upozornilo, že vynesení rozsudku komplikuje fakt, že Kužel soudu v požadovaném termínu nepodal rozhodčí spis, o který ho NS požádal již 11. března. Lhůta pro jeho přitom předložení vypršela už minulý týden.

„Pan Kužel nicméně spis v době uplynutí lhůty v držení měl, neboť do něho ještě 22. března založil kopii svého dopisu Nejvyššímu soudu,“ uvedl Kalvoda. Vyjádření Kužela, který je jako rozhodce vázán mlčenlivostí, se deníku nepodařilo získat.

Firma Diag Human majitele bechyňského zámku Čechošvýcara Šťávy požaduje po státu zhruba 14 miliard korun za zmaření svých obchodů s krevní plazmou na počátku 90. let. Jde zřejmě o vůbec nejdelší obchodní spor v dějinách České republiky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?