SPO: Odmítáme jakékoli poplatky

6. 5. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Předvolební průzkumy přisuzují Straně práv občanů kolem tří procent hlasů. Další voliče chce nalákat i na odmítání poplatků, důraz na transparentnost v toku peněz, úspornou lékovou politiku a stanovení standardů.


Pro stranu Miloše Zemana jsou v oblasti zdravotnictví nejdůležitější léková politika a regulační poplatky, které by měly být co nejdříve zrušeny.

„Jde o dvojí platbu z tutéž službu, již jednou zaplacenou ze zdravotního pojištění,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz předseda strany Miloš Zeman.

V lékové politice zase strana navrhuj učinit jako součást zdravotního standardu generika, tedy léky, kde již prošla patentová ochrana.

„Tím je možné ušetřit až dvě třetiny ceny léků, které představují patentové poplatky,“ dodal Zeman. Strana je přesvědčena, že na lékové politice ušetří zhruba 20 miliard korun, ty chce investovat zejména do platů středního zdravotnického personálu.

Standardy jsou o luxusu

Jako další strany, i SPO, má ve svém programu vytvoření standardů.

„Součástí standardů nemá být snížení kvality standardní péče, ale luxusu. To znamená, chce-li někdo jednolůžkový pokoj, s barevným televizorem, chce-li někdo kosmetickou operaci, ať si ji zaplatí celou. A jestliže se chce komerčně připojistit, je to jeho věc,“ vysvětlil Zeman.

Prostředky by se podle něj mohly najít v i v hospodaření zdravotních pojišťoven.

„Je třeba dohlédnout na to, aby režie pojišťoven nebyla nenormálně vysoká a jestliže srovnáte režijní náklady jednotlivých pojišťoven a zjistíte, že některé z nich překračují průměr, pak dojdete k logickému závěru, že je to plýtvání prostředky, které je třeba omezit,“ doplnil předseda SPO.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?