Spojení poliklinik? Pacienti se bouří

4. 4. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Plánované rušení brněnské polikliniky Bílý dům a následné stěhování jejích ambulancí na Zahradníkovu vadí některým pacientům.


Svoji nemocnou matku musí doprovázet k lékaři. Chodí na brněnskou polikliniku v Zahradníkově ulici, protože tam vyřídí všechna vyšetření. Město v nové koncepci zdravotnictví plánuje, že do tohoto zařízení přestěhuje Centrum dětských služeb, které sídlí v takzvaném Bílém domě na Žerotínově náměstí. Dokument včera schválili brněnští zastupitelé.

Lucie Bouzková se bojí, že se tím omezí péče. „Do konce roku chce město v poliklinice zprivatizovat ordinace. To stejné chce před stěhováním v Bílém domě. Doktoři pak budou chtít v poliklinice provozovat jen výdělečné ordinace. Ty ostatní zaniknou,“obává se Bouzková.

Sestěhování a konec ordinací v Bílém dome kritizovali včera na jednání zastupitelstva také někteří členové opozičních stran. Například Martin Ander za Stranu zelených se obává omezení dostupnosti zdravotní péče. „Bílý dům je v centru a lehce dostupný. Má ideální polohu pro matky s kočáry a s dětmi. Narozdíl od Polikliniky Zahradníkova,“ podotkl Ander.

Koncepce se nelíbí ani komunistovi Ladislavu Býčkovi. „Vypadá to spíše jako výzva k privatizaci zdravotnických zařízení,“ myslí si Býček. Kriticky hodnotí privatizaci také bývalý náměstek primátora pro zdravotnictví lidovec Daniel Rychnovský.

„Do Polikliniky Zahradníkova se všechny ambulance nevlezou. Navíc dětské ambulance z Bílého domu musí splňovat jiné hygienické podmínky,“ tvrdí Rychnovský.

Náměstkyně brněnského primátora zodpovědná za zdravotnictví Jana Bohuňovská včera ubezpečila, že magistrát chce zachovat rozsah a spektrum nabízených zdravotnických služeb. „Poliklinika Zahradníkova k tomu bude stačit,“ prohlásila Bohuňovská.

Privatizace podle ní nebude neřízená. „Tento záměr připravujeme dlouhodobě již několik volebních období. Na žádost lékařů privatizace nebude divoká. Doktory v důchodovém a předdůchodovém věku rozhodně nebudeme chtít zlikvidovat, jak tvrdí někteří,“ slíbila.

Přesun lékařů z Bílého domu plánuje město až po rekonstrukci polikliniky Zahradníkova, která bude hotová nejdříve v roce 2015. Ředitelka obou zařízení Rut Svobodová již dříve řekla, že se změnám nebraní. Bílý dům město pravděpodobně prodá.

Koncepce zdravotnictví ale neřeší jen budoucnost obou poliklinik. Dokument je rozdělený do čtyř částí. Zabývá se budoucností Nemocnice Milosrdných bratří, Úrazové nemocnice Brno či centra pro péči o děti bez domova.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?