Spojení Sanofi a Aventis prý může být jen otázkou času

10. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Fúze farmaceutických firem Sanofi-Synthelabo a Aventis SA může být jen otázkou času. Shodují se na tom analytici a bankéři. Sám šéf firmy Sanofi prohlásil, že je do budoucna možnosti spojení otevřen...


LONDÝN - Fúze francouzských farmaceutických firem Sanofi-Synthelabo a Aventis SA může být jen otázkou času. Shodují se na tom analytici a bankéři, když sám šéf firmy Sanofi prohlásil, že je do budoucna možnosti spojení otevřen.

Spojením by vznikl gigant za 85 miliard dolarů

Spojením koncernů by vznikl francouzský kolos za zhruba 85 miliard dolarů, schopný ubránit svou pozici na konsolidujícím se světovém trhu léčiv. Tomu nyní dominují takoví giganti, jako jsou Pfizer Inc ze Spojených států a GlaxoSmithKline Plc z Británie.

Fúzí by ve Francii vznikl koncern schopný konkurovat na světové úrovni, řekl agentuře Reuters například analytik Eugene Benson z nezávislé poradenské firmy Wood Mackenzie. Připomíná ale, že nevyhnutelnou otázkou by byla úspora nákladů, protože ve Francii je nyní propouštění obtížné.

Spekulace o spojení rozšířil sám generální ředitel firmy Sanofi Jean-Francois Dehecq, když se o možnosti zmínil v rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro. „Jednoho dne možná s firmou Aventis něco uděláme,“ řekl pro list.

Při pohledu na situaci na trhu si však šéf Sanofi není jist, jestli je nyní ta správná příležitost, uvedla agentura Reuters. Ochota Dehecqa otevřeně o spojení mluvit dává tušit, že firmy o tom spolu nyní nejednají. Podle analytiků jde však o signál do budoucna.

Tržní hodnota Sanofi je 41 miliard eur a Aventis 42 miliard eur. Na trhu, kde uvedení nového preparátu na trh stojí 800 milionů dolarů a marketingové náklady jdou do miliard dolarů, jsou Sanofi a Aventis považovány za nedostatečně velké firmy, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?