Společné financování výzkumu kmenových buněk v EU se odkládá

4. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednání ministrů zemí Evropské unie ohledně společného financování výzkumu kmenových buněk skončilo neúspěšně. Zástupci Německa, Itálie, Portugalska, Rakouska a Lucemburska vyjádřili nesouhlas s využíváním kmenových buněk pro vědecké účely....


Informoval o tom server Eupolitix.com.

Jedním z hlavních odpůrců je také katolické Irsko. „Myslím si, že není možné v této věci dosáhnout kompromisu, když se předsednictví Evropské unie ujme v lednu Irsko,“ uvedl irský vicepremiér Mary Harney.

Naopak ve Švédsku, Finsku, Řecku, Nizozemsku a v Británii je výzkum kmenových buněk z nepoužitých embryií vzniklých během IVF povolen.

DÁLE ČTĚTE
Evropě hrozí odliv mozků

Financování výzkumu kmenových buněk schválil v polovině listopadu Evropský parlament. Vše tedy závisilo na ministrech vlád jednotlivých zemí. Poslední jednání ministrů EU však potvrdilo, že země jsou v této otázce názorově rozděleny. Společné financování evropského výzkumu přitom předpokládá názorovou shodu členských zemí.

O financování tohoto výzkumu budou tedy státy jednat s Evropskou komisí jednotlivě. „Bylo by mnohem jednodušší, kdyby ministři stanovali jasná pravidla už dnes,“ uvedl evropský komiseař pro vědu a výzkum Philippe Busquin. „Teď budeme muset postupovat případ od případu, což povede k právní nejistotě,“ dodal Busquin.

Moratorium na výzkum kmenových buněk vrámci Evropské unie skončí 31. prosince 2003. Rozhodutí o financování výzkumu bylo odloženo do doby, než Evropská komise předloží obecná pravidla pro výzkum kmenových buněk.

ZDROJ:

Stem cell research blocked

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 4.12. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?