Společnost Bristol-Myers Squibb přeúčtovala zisky od roku 1999

11. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká farmaceutická společnost Bristol-Myers Squibb musela přeúčtovat zisky a tržby za léta 1999, 2000, 2001 a za polovinu roku 2002. Analytici se shodují, že kvůli nízké ceně akcií je nyní firma náchylná k převzetí...


NEW YORK - Americká farmaceutická společnost Bristol-Myers Squibb musela přeúčtovat zisky a tržby za léta 1999, 2000, 2001 a za polovinu roku 2002. Zisky od roku 1999 do roku 2001 tak snížila asi o 1,5 miliardy dolarů a tržby asi o dvě miliardy. Tržby a zisk za první pololetí 2002 však mírně zvýšila, uvedla včera agentura AP.

Informace sama o sobě není nová a trh už s ní počítal. Firma ale teprve včera upřesnila, v jak velkém rozsahu bude s finančními položkami vlastně hýbat. Bristol si za problémy může sám, protože v uvedených letech používal diskutabilní „pobídky“ pro odběratele a vlastně je nutil odebírat mnohem více léků, než by sami chtěli. Případem se zabývá i Komise pro cenné papíry.

Společnost ale včera finanční trhy částečně uklidnila tím, že na letošní rok nadále počítá s předchozí předpovědí, podle které vytvoří na jednu akcii zisk 1,60 až 1,65 USD.

Vedení firmy si koncem devadesátých let začalo uvědomovat, že Bristol přijde v roce 2000 a 2001 o část zisků, protože mu vyprší patentová práva ke třem klíčovým lékům. Z toho důvodu začala své klienty nutit k abnormálně vysokým odběrům. Ti si potom stěžovali na zhoršení své finanční pozice, protože v důsledku nové politiky firmy se jim tvořily neúměrně vysoké zásoby na skladech.

Analytici hodnotí sdělení vcelku střízlivě, za příznivou zprávu považují to, že by se firma už mohla vypořádat s minulostí a zaměřit se na budoucnost. Firma část problémů vyřešila na konci minulého týdne, kdy se s úřady a právníky dohodla na některých podmínkách vyrovnání. Problémy se ale už dříve negativně dotkly i ceny akcií firmy.

Analytici se shodují, že kvůli nízké ceně akcií je nyní firma náchylná k převzetí. Akcie se totiž nyní prodávají za zhruba 22 dolarů, maximum za poslední rok však činí 51,20 USD. „Fúze je teď pravděpodobnější, protože o financích Bristolu se toho ví mnohem více než dosud,“ podotkl Robert Hazlett z finanční firmy SunTrust Robinson Humphrey.

Přeúčtováním výsledků hospodaření ale problémy nekončí. Velmi rozezlení jsou totiž akcionáři, kteří nemohou strávit, že Bristol jim zatajoval skutečný stav věcí. „Víte, právníci těch žalobců už jen čekají na fax, v kterém budou ta přeúčtovaná čísla, která jen doplní do připravených žalob,“ uvedl analytik společnosti Sanford C. Bernstein Research Richard Evans.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?