Společnost Clonaid se snaží dokázat, že má vybavení pro klonování

28. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Clonaid spojená s náboženskou sektou raeliánů poprvé zveřejnila videozáběry ze své údajné tajné laboratoře, v níž se zabývá klonováním lidských bytostí...


WASHINGTON - (viz obrázky níže).

Zveřejněný videozáznam však nic nedokazuje, řekl agentuře AFP americký genetik Bill Muir, kterého požádala v dané souvislosti o posouzení.

Na záběrech čtyřapůlminutového videofilmu pořízeného údajně v sídle Clonaidu bez uvedení jeho místa, je zachycena předsedkyně této společnosti Brigitte Boisselierová při manipulaci s přístroji.

Boisselierová předvádí a komentuje proces, který označuje za jednotlivé etapy procesu klonování lidského jedince.

Podle nezávislého genetika Billa Muira z univerzity ve West Lafayette ve státě Indiana lze na záběrech identifikovat několik nástrojů, zejména „mikromanipulátor spojený s binokulárním mikroskopem“ a „přístroj pro embrionální buněčné spojování“.


Interetové stránky Clonaid najdete

»ZDE

„Tyto záběry ukazují, že mají (Clonaid) základní vybavení pro klonování,“ řekl Muir. „Nic se z toho ale nedá vydedukovat. Je to, jako kdyby vám ukázali závodní auto a nastartovali ho: to ovšem ještě neznamená, že ho umějí řídit.“

Boisselierová jménem své společnosti oznámila v posledních dvou měsících údajné narození už tří naklonovaných dětí a očekávaný příchod na svět dalších pěti do 5. února. Společnost ale dosud neposkytla žádné důkazy pro svá tvrzení a údajné narození klonovaných dětí nepotvrdil ani žádný nezávislý zdroj.

Oznámení o údajně naklonovaných dětech oživilo ve světě diskusi o etice reprodukčního klonování. Vyvolalo zároveň spekulace, že Clonaid i sekta raeliánů tak chtějí pouze upoutat na sebe pozornost.

ČTK

Obrázky z videozáznamu společnosti Clonaid:

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?